16.4 C
Amsterdam

Kashmir: onteigening dreigt voor 3.700 families door Indiaas dam-project

Lees meer

India is van plan een dam te bouwen in Kashmir. Hierdoor zullen tenminste 52 dorpen verdwijnen en moeten 3.700 families hun huis verlaten.

Het gaat om de Himalaya-dam, die gebouwd moet worden bij de Ujh, een zijrivier van de Ravi-rivier die op zijn beurt uitmondt in de Indus-rivier.

‘Niemand in het dorp steunt de bouw van dit project’, zegt een dorpshoofd tegen de Arabische nieuwszender al Jazeera. De dorpsbewoners zijn door de overheid ook nooit zijn geraadpleegd.

‘We leiden hier een heel tevreden leven. We willen nergens anders percelen [land]’, aldus een vijftigjarige vrouw tegen al Jazeera.

India biedt de dorpsbewoners elders land aan als compensatie. Maar de dorpsbewoners vrezen dat ze worden verplaatst naar een plek waar ze niet kunnen boeren.

‘We weten niet of we onze koeien en buffels daar kunnen houden. Voordat we aan onszelf denken, moeten we aan ons vee denken. De angst voor verhuizing vergt veel mentale energie van ons.’

In augustus 2019 schrapte India de semi-autonome status van het overwegend islamitische Kashmir en veranderde de regio in een federaal gecontroleerd gebied.

- Advertentie -