14.7 C
Amsterdam

Kashmir zet zich schrap voor het allerergste: ‘We zullen sterven als vee’

Lees meer

Mensen in Kashmir zijn doodsbang dat het coronavirus gigantisch zal huishouden. De regio is door India afgesloten van de buitenwereld en lijkt bijzonder slecht voorbereid op een uitbraak.

Nu het coronavirus het door India bezette deel van Kashmir heeft bereikt, luiden artsen daar de noodklok. De regio zou een ernstig tekort aan medici, materialen en ziekenhuisbedden hebben.

De Arabische nieuwszender al Jazeera sprak met een arts over de gevaarlijke situatie waarin Kashmir zich bevindt. ‘We hebben een lockdown voor een maand nodig. Als het [coronavirus] hier uitbreekt, zullen we ten gronde gaan. We zullen sterven als vee.’

Kashmir telt nu officieel vier coronabesmettingen. Al Jazeera meldt dat dit zeer waarschijnlijk ‘het topje van de ijsberg’ is. Alleen al honderden mensen zouden inmiddels verplicht in quarantaine zitten.

Het hoofd van de autoriteiten in Srinagar, met bijna een miljoen inwoners de belangrijkste stad in Kashmir, omschrijft in alarmerende taal de situatie die inmiddels is ontstaan.

‘Geloof me: als ik een samenvatting zou delen van wat hier dagelijks gebeurt, dan zou niemand in Kashmir nog slapen. […] Dit is niets minder dan de Derde Wereldoorlog.’

Het Indiase deel van het overwegend islamitische Kashmir is sinds augustus van de buitenwereld afgesloten. De Indiase regering trok de autonomie van de Indiase deelstaat in omdat het islamitische separatisten zou willen bestrijden.

Sindsdien zijn de banden tussen Kashmir en de buitenwereld afgesneden. Vanaf begin deze maand doet het internet het weer, maar dat is heel traag omdat 4G-netwerken verboden zijn.

- Advertentie -