9.2 C
Amsterdam

Kemphanen Macron en Erdogan werken aan betere relatie

Lees meer

De Turkse president Erdogan heeft een video-overleg gehad met met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron. Turkije verklaarde na afloop hun relatie een ‘zeer serieuze impuls’ heeft gekregen. De situatie tussen beide landen was de afgelopen maanden erg gespannen.

Vorige maand maakten de twee NAVO-bondgenoten echter bekend dat ze samen werkten aan een routekaart om de bilaterale betrekkingen te normaliseren. Gisteren kwam het daadwerkelijk tot een gesprek.

‘Als twee sterke NAVO-bondgenoten kunnen wij belangrijke bijdragen leveren aan vrede, stabiliteit en vredesinspanningen in een breed geografisch gebied – van Europa tot de Kaukasus, het Midden-Oosten en Afrika’, zou Erdogan tegen Macron hebben gezegd.

Hun relatie geldt de laatste maanden als erg slecht. Maar: ‘Er zijn geen beledigingen meer en Erdogans woorden zijn geruststellender geworden’, vertelde een Franse regeringswoordvoerder na afloop.

Erdogan raadde Macron in oktober een psychiater aan vanwege de ‘islamofobe’ retoriek die de Franse president zou bezigen sinds de moord op geschiedenisleraar Samuel Paty, die zijn klas Mohammed-cartoons liet zien.

Sinds die moord voert Macron zijn strijd tegen ‘islamitische separatisme’ op en sluit Frankrijk ‘radicale’ moskeeën en organisaties. Daarom ook riep Erdogan de wereld op tot een boycot van Franse producten.

Ander pijnlijk punt voor Erdogan: de invloed van de Turkse overheid op Turkse moskeeën in Frankrijk wordt met Macrons nieuwe beleid aan banden gelegd.

Macron ligt ook geopolitiek in de clinch met Erdogan. Zo noemde hij de steun van Turkije aan Azerbeidzjan in het conflict om Nagorno-Karabach ‘gevaarlijk en onbezonnen’.

Frankrijk en Turkije zijn tevens tegenpolen wat betreft de burgeroorlog in Libië: Frankrijk steunt daar de Arabische krijgsheer maarschalk Haftar, Turkije steunt de voorlopige regering van Libië.

De Franse president komt daarnaast op voor de Griekse en Cypriotische belangen in de Middellandse Zee. Turkije zou daar wateren claimen waar recentelijk aardgas is ontdekt maar die officieel bij Griekenland en Cyprus horen. Recentelijk trok de Turkse vloot zich terug, wat Frankrijk als teken ziet dat er wel degelijk valt te praten met Turkije.

Toch maakt Frankrijk zich nog niet te veel illusies. ‘Voor nu waren het slechts verbale acties’, aldus de Franse woordvoerder over het gesprek met Erdogan.

- Advertentie -