14.4 C
Amsterdam

Kick Out Zwarte Piet: ‘Gesprek Rutte met antiracisten is PR-stunt’

Lees meer

Gisteren nodigde Mark Rutte Black Lives Matter-betogers uit voor een gesprek. Maar Kick Out Zwarte Piet, een van de organisatoren van de protesten in Nederland, weigert met de premier te praten: ‘Rutte verkiest een persmoment boven beleid tegen anti-zwart racisme.’

Het gesprek zou vandaag moeten plaatsvinden. Omdat Black Lives Matter geen formele actiegroep is, stuurde Rutte geen formele uitnodiging. Dit schoot de mensen achter Kick Out Zwarte Piet, die veel protestbijeenkomsten hebben georganiseerd, in het verkeerde keelgat. Wel liet Rutte via de media weten met vertegenwoordigers in gesprek te willen gaan.

Ook is Kick Out Zwarte Piet het oneens met de opzet en de inhoud van het gesprek. Rutte wil met deelnemers van de demonstraties in gesprek gaan over ‘hoe het gesprek over racisme in de samenleving op een goede manier gevoerd kan worden’. KOZP wil hierover niet spreken, maar over ‘hoe er beleid ontwikkeld kan worden om geïnstitutionaliseerd racisme te bestrijden’.

Kick Out Zwarte Piet: ‘Onze kritiek op de huidige gang van zaken is enerzijds de samenstelling van de groep genodigden, anderzijds de manier waarop het gesprek tot stand is gekomen. De premier bepaalt de agenda en de voorwaarden voor een gesprek, en daarnaast ook wie hij ontvangt.’

Volgens de actiegroep is Mark Rutte bezig met een PR-stunt in de aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 en ‘heerst bij velen de indruk dat premier Rutte niet om de levens van zwarte mensen geeft’.

Kick Out Zwarte Piet vindt bijval bij de partij BIJ1 van Sylvana Simons. ‘De enige reden dat Rutte nu wil praten, is omdat dit politiek handig is.’ Sterker nog, zegt BIJ1: ‘Rutte heeft een geschiedenis met racistisch beleid en pijnlijke uitspraken.’ In een recente gastcolumn op de Kanttekening zet partijleider Simons uiteen wat zij hiermee bedoelt.

Journalist Chris Aalberts (onder meer voor de Kanttekening) is kritisch over het feit dat KOZP het gesprek niet wil aangaan:

- Advertentie -