17.9 C
Amsterdam

Kick Out Zwarte Piet: ‘Ook Grijze Piet is racistische karikatuur’

Lees meer

Volgens de antiracistische actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is ook Grijze Piet racisme. Sommige gemeenten willen volgend jaar met een Grijze Piet komen, maar daar is KOZP het niet mee eens.

De Leeuwardense Sinterklaasvereniging introduceerde Grijze Piet vorige week als alternatief voor Zwarte Piet. Grijs zou ervoor zorgen dat Pieten ‘mythische onbekende personen’ blijven. ‘Daarnaast is grijs een neutrale kleur, grijs heeft geen negatief imago.’

Ook Venlo, Den Helder, Breda en Dordrecht zijn van plan om Grijze Piet te introduceren. In Arnhem weigerde de gemeenteraad onlangs een voorstel van de lokale Sinterklaasvereniging om Grijze Piet te introduceren. Grijze Piet lijkt nog altijd te veel op zijn zwarte evenknie, aldus een meerderheid.

Ook KOZP ziet Grijze Piet liever vandaag nog verdwijnen. ‘Vaak behoudt ook de grijze piet rode lippen en een ‘afro’-pruik en past deze variant perfect in het rijtje van de zwarte en bruine pieten’, schrijft KOZP in een statement.

De actiegroep vindt Grijze Piet een halfslachtige oplossing en geen dialoog waard. KOZP hoopt dat gemeentes geen subsidie meer geven aan intochtcomités die vasthouden aan deze Piet. Schoorsteenpiet, een Witte Piet met roetvegen, mag wel.

‘Wij werken graag met intochtcomités en gemeenten samen om een volwassen keus te maken voor een feest waar alle kinderen aan mee kunnen doen’, stelt de organisatie. Alleen racismevrije Sinterklaasintochten mogen nog subsidie krijgen, vindt KOZP.

- Advertentie -