18.4 C
Amsterdam

Klagende bewoners Nieuwegein halen bakzeil: asielboot komt er tóch

Lees meer

Een zaak tegen het aanmeren van een cruiseschip met asielzoekers in Nieuwegein is door de rechter afgewezen.

Een bewonersgroep had de rechtszaak aangespannen vanwege de ‘onvermijdelijke’ overlast en criminaliteit die de boot zou meebrengen, maar vangt dus bot.

‘Incidenten kunnen plaatsvinden, maar dat weegt niet op tegen de nood van de asielcrisis’, zei de rechter gisteren. Het schip komt vandaag aan de kant.

Rond de vijftig omwonenden stonden achter de zaak. Volgens hen is er nooit een keuze voorgelegd. De gemeente zegt vierentwintig uur per dag de boot in de gaten te zullen houden, maar de bewoners vrezen dat er niks gedaan kan worden als er iets buiten de boot gebeurt.

De gemeente Nieuwegein reageerde eerder dat het twee bijeenkomsten had georganiseerd waar bewoners hun beklag konden doen, maar dat het uiteindelijk zijn plicht wil vervullen.

‘We hebben allemaal de schrijnende beelden uit Ter Apel gezien. Als college willen wij onze ogen hier niet voor sluiten. Nu de situatie in de opvang zo nijpend is en de menswaardigheid in het geding komt, vinden wij het belangrijk om ook als Nieuwegein te helpen.’

- Advertentie -