16.1 C
Amsterdam

Kleinzoon Mandela haalt uit naar ‘Israëlische apartheid’

Lees meer

Zwelivelile Mandela, de kleinzoon van anti-apartheidstrijder Nelson Mandela, stelt dat in Israël ‘de ergste vorm van apartheid ooit’ heerst.

Mandela zei dit tijdens de Palestine Expo, een Londens evenement dat jaarlijks ruim 15.000 bezoekers trekt  en heeft als doel de geschiedenis en het culturele erfgoed van Palestina te promoten.

‘De apartheid in Israël bestendigt wettelijke discriminatie door de manier waarop zij de Joodse staat in haar wet definieert, waardoor het niet-Joden wegzet als tweederangsburgers of buitenlanders in eigen geboorteland.’

Hiermee velt hij, als ANC-afgevaardigde van Zuid-Afrikaanse parlement, een vernietigend oordeel. Ten overstaande van een groot publiek meende hij dat de aangenomen natiestaat-wet van vorig jaar, die verklaart dat Israël het historische thuisland is van het Joodse volk, ‘bevestigde wat we altijd al hebben gekend als het ware karakter en de werkelijkheid van Israël: Israël is een apartheidsstaat’.

Mandela benadrukte wat de apartheid heeft gedaan met zwarte Zuid-Afrikanen: van de opzet van speciale zones voor de zwarte bevolking tot de onteigening van hun land en de daaruit volgende ‘weerslag op hun waardigheid’ – kenmerken die volgens hem vanaf het begin aanwezig waren in Israël en nu erkend zouden zijn door de natiestaat-wet.

- Advertentie -