11.3 C
Amsterdam

Klimaatcrisis bedreigt Marokkaanse oases

Lees meer

Eeuwenoude oases in het binnenland van Marokko staan droog dankzij de klimaatcrisis. Daarmee dreigt een oasegebied ten zuidoosten van Marrakesh te verdwijnen, meldt de Arabische tv-zender al Jazeera. Dat heeft vooral grote consequenties voor de landbouw in deze regio.

De bewoners van de oase Alnif zien dat hun land kurkdroog is. Waterputten zijn droog en eeuwenoude palmbomen dragen geen vruchten. Schaap- en geitenhouder Hammou Ben Ady vertelt dat zijn dieren door de droogte geen gras meer kunnen grazen. Ze moeten het doen met door de overheid uitgedeelde voer.

November is normaal een koude, natte maand in deze regio, maar dit jaar blijft regen uit. De koning riep iedereen op voor regen te bidden – een oude islamitische traditie bij extreem droge tijden.

Mohammed Bozama, een andere bewoner, vertelt dat de afgelopen drie jaar veel bewoners zijn gevlucht naar de stad. Veel jongeren trekken zelfs helemaal naar Europa. Dat komt volgens hem vooral door de droogte. Hij stelt dat de crisis wordt verdiept door het zonder toestemming graven van waterputten en het gestegen waterverbruik.

- Advertentie -