17 C
Amsterdam

Klimaatverandering bedreigt eeuwenlange productie van Marokkaanse arganolie

Lees meer

De droogte in het zuiden van Marokko, ten gevolge van klimaatverandering, brengt de productie van arganolie in gevaar. De olie is zeer gewild in de schoonheidsindustrie en wordt door Marokkaanse vrouwen gemaakt, die hierdoor ook zonder inkomen komen te zitten. Zo meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

De grondstoffen van het ‘vloeibare goud’, zoals het product liefkozend wordt genoemd, komen van arganbomen. Door de recente droogte staan arganbossen onder druk, en daarmee ook de vrouwen die ervan afhankelijk zijn om te overleven.

De boom groeide vroeger in heel Noord-Afrika, maar is nu beperkt tot het zuiden van Marokko en is een van de enige bomen die kan overleven in het onherbergzame klimaat aan de rand van de Sahara. De arganbossen in het zuiden van Marokko zijn sinds 1988 door Unesco officieel tot biosfeerreservaat benoemd, als laatste verdediging tegen woestijnvorming en als bron van voedsel en inkomsten voor de lokale bevolking, met name vrouwen.

Maar het veranderende klimaat heeft diepgaande gevolgen, vertellen Marokkanen die betrokken zijn bij de arganolieproductie. ‘De laatste oogsten zijn kleiner en de vruchten zijn ook kleiner,’ zegt Fadwa el-Mennani tegen Middle East Eye. Zij is lid van een vrouwencoöperatie voor arganolie in de buurt van Essaouira.

Cherif Harrouni, onderzoeker aan het Hassan II Instituut voor Agronomie en Diergeneeskunde in Agadir, heeft het arganbos bestudeerd. ‘In zestig jaar, tussen 1960 en 2020, zijn de temperaturen in bepaalde delen van het arganbos met meer dan twee graden gestegen en is de regenval met twintig procent afgenomen. Met de door de mens veroorzaakte ontbossing verklaren deze cijfers waarom de productiviteit van het bos is afgenomen,’ aldus Harrouni.

 

- Advertentie -