14.2 C
Amsterdam

Klokkenluidster VS: ‘Detentiecentrum haalt baarmoeders migranten weg’

Lees meer

In een detentiecentrum voor te deporteren immigranten in de Amerikaanse staat Georgia wordt bij vrouwen ongemerkt hun baarmoeder verwijderd. Dat beweert een klokkenluidster die er heeft gewerkt.

Degene die deze praktijken aan het licht heeft gebracht is verpleegster Dawn Wooten, die drie jaar werkte in het centrum. Zij diende gisteren een klacht in tegen het Irwin County Detention Center, dat door een privébedrijf wordt gerund. 

Ze beschuldigt het centrum van verwaarlozing, slordige omgang met veiligheidsvoorschriften rond het coronavirus en onhygiënische toestanden. Ook vertelt ze dat immigranten die zich uitspreken tegen de barre omstandigheden in een isoleercel worden gegooid. 

Een arts zou zelfs bij veel vrouwen de baarmoeder hebben verwijderd, zonder dat de vrouwen dit wisten. Een vrouwelijke migrant vergelijkt dit met medische experimenten in een concentratiekamp. Het zou vooral gaan om Hispanic vrouwen.

Mensenrechtenadvocaat Azadeh Shahshahani zegt dat het detentiecentrum onmiddellijk moet worden gesloten. Hij zal de getuigenissen gebruiken en in een zaak aan het Amerikaanse Congres en aan de Verenigde Naties voorleggen. Volgens de advocaat is ‘het opleggen van maatregelen om geboorten binnen de groep te voorkomen’ een vorm van genocide.

- Advertentie -