7.4 C
Amsterdam

Koerden vrezen Amerikaanse terugtrekking uit Syrië

Lees meer

Het bezoek van de Amerikaanse generaal Erik Kurilla aan het Koerdische autonome gebied in Noord-Syrië heeft de Koerden niet echt gerustgesteld. Zij vrezen in toenemende mate dat ze last gaan krijgen van het welig tierende anti-Amerikanisme in de regio sinds de Gaza-oorlog. Dit meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

Mochten de Amerikanen besluiten hun troepen terug te trekken, dan lopen de Koerden gevaar, is de angst. De Amerikaanse troepen zijn sinds de oorlog in Gaza steeds vaker doelwit van pro-Iraanse milities, die actief zijn in onder andere Syrië. In de VS wordt gespeculeerd over een eventuele terugtrekking uit de regio. De Koerden vrezen een ‘Afganistanachtige terugtrekking’ met alle gevolgen van dien.

Naast Iran maakt ook Turkije gebruik van de antiwesterse politieke conjunctuur. De Turken hebben de bombardementen op Koerdische doelwitten opgevoerd en dreigen met meer wapengekletter in de zomer tegen de Koerden in Irak en Syrië.

Daarbij wordt volgens Human Rights Watch ook civiele infrastructuur in het Koerdische autonome gebied in Noord-Syrië aangevallen, zoals energiestations, olievelden en medische faciliteiten. 

‘De hele regio is bezig met Gaza, niemand staat ons bij, terwijl de Turkse agressie almaar groeit’, zegt Mahmoud Meslat, de voorzitter van de door de Koerden gedomineerde Syrian Democratic Council. 

Sinds de oorlog tegen ISIS in 2014 zijn er westerse troepen in Syrië, met de Amerikanen als belangrijkste bondgenoot van de Koerden. Turkije is vanaf de Amerikaanse interventie in 2014 tegen de westerse samenwerking met de Koerden in Syrië, die hij als verlengstuk beschouwt van de PKK. Dit is de gewapende Koerdische groep die niet alleen op de terreurlijst van Turkije staat, maar ook op die van de VS en EU. 

- Advertentie -