18 C
Amsterdam

Koerdisch radiostation in Zweden moet stoppen

Lees meer

Het Koerdische radiostation Radio Sweden gaat na 23 jaar stoppen. De laatste uitzending is op 31 maart. De Koerdisch-Zweedse journalist Besir Kavak is ‘in shock’. Op sociale media doen veel speculaties de ronde over een mogelijke link met de Zweedse toetreding tot de NAVO, waar Turkije na lang aarzelen groen licht voor heeft gegeven. Zo meldt de Turkse nieuwssite Bianet

‘We zijn enorm verdrietig. We zien dit niet als een baantje van 9 tot 5, Radio Sweden is echt ons kind waar we dag en nacht mee bezig zijn’, zegt Kavak tegen Bianet. Volgens hem had de Koerdische radiodienst toegevoegde waarde voor Zweden en Koerden.

Ook is Kavak kritisch op de staat van de Koerdische journalistiek. ‘Het is evident dat er politieke partijdigheid is in Koerdische media waar politieke structuren eigen media hebben. Bij Radio Sweden waren wij echter in contact met al onze Zweedse collega’s. Dit is een groot verlies. We vervulden een brugfunctie voor Koerden die zichzelf nog niet zo goed in het Zweeds konden uiten en voor Zweden maakten wij de problemen van Koerden zichtbaar.’ De radiodienst zou ‘integratie bevorderend’ werken, aldus Kavak.

Op sociale media gaan wilde speculaties rond, meldt Bianet. Koerden vermoeden dat de radiodienst op ‘Turks verzoek’ is gesloten, na het groen licht voor de Zweedse NAVO-toetreding. Maar Kavak ziet zulke beschuldigingen zonder bewijs slechts als ‘speculaties’. Hij gelooft niet dat de redactie van Radio Sweden zich door de politiek laat beïnvloeden.

- Advertentie -