17.9 C
Amsterdam

Koerdische en Armeense Nederlanders ongerust na gelekte NCTV-nota

Lees meer

Twaalf Koerdische, Armeense, Assyrische en linkse Turkse organisaties in Nederland zijn bezorgd geraakt door de gelekte NCVT-nota ‘Ontwikkeling van het salafisme onder Turken – de invloed in Nederland’. Dat zeggen ze in een brief aan politici in de Tweede Kamer.

In de nota staat dat de Turkse president Erdogan doelbewust salafistische en jihadistische organisaties in Nederland en daarbuiten ondersteund. ‘Het NCTV-rapport maakt het duidelijk dat dit onze eigen veiligheid ondermijnt. Erdogan bedreigt dus doelbewust de veiligheid van Nederland’, aldus de organisaties.

Onder de ondertekenaars van de brief bevinden zich onder meer de Armeens-Nedwerlandse Sociale Culturele Vereniging Yerevan en de Raad van Demokratische Gemeenschappen uit Koerdistan (DemNed).

Ze stellen dat landen om ons heen tonen dat het gaat om een groter probleem dan alleen in Nederland. Vorig jaar stelde de Duitse regering dat Turkije Turks-Duitse organisaties ingezet om Turkse Duitsers te beïnvloeden, in samenwerking met de Moslimbroederschap. Zwitserse en Franse geheime diensten wezen vorig vorig jaar op een soortgelijke strategie.

De twaalf organisaties brengen in herinnering dat Turkije nog steeds de Armeense en Assyrische genocides ontkent en de Koerdische minderheid onderdrukt. De twaalf organisaties vinden de Nederlandse opstelling tegenover Turkije te slap, onder meer door economische motieven.

Ze hopen dat het NCTV-rapport, waar Den Haag geschokt op reageerde, voor een kentering zorgt. ‘Nu kunnen politieke partijen de daad bij het woord voegen en een einde maken aan de vanzelfsprekendheid waarmee we Turkije en Erdogan de hand boven het hoofd houden.’

Nederland moet Turkije niet meer als een bondgenoot beschouwen, vinden de organisaties. Niet alleen vanwege de militaire interventies in Syrie, Noord-Irak en Nagorno-Karabach, maar ook vanwege de verspreiding van het islamisme in Europa.

In hun brandbrief aan Nederlandse politici betogen ze dat artikel 5 van het NAVO-verdrag voor Turkije moet worden opgeschort. Artikel 5 is het sleutelartikel van het Noord-Atlantische bondgenootschap, dat een aanval op één lidstaat beschouwt als een aanval op alle lidstaten.

‘Dient ons leger onze veiligheid of moeten onze soldaten de belangen van aandeelhouders veilig stellen als Turkije aangevallen wordt als gevolg van haar eigen agressieve extremistische islamistische agenda? (…) Nu is het moment gekomen dat partijen duidelijk kunnen maken waar ze staan: aan de kant van gewone mensen en mensenrechten of aan de kant van Erdogan en de aandeelhouders.’

- Advertentie -