7.6 C
Amsterdam

Koerdische journalist mishandeld door AKP-bodyguards

Lees meer

De Koerdische journalist Sinan Aygül is zaterdag in Turkije door bodyguards van een burgemeester in elkaar geslagen. De journalist verklaart dat zijn berichtgeving over corruptie bij de gemeente Tatvan tot de mishandeling heeft geleid. Twee mensen, waaronder een politieagent, zijn opgepakt. Zo meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

Aygül plaatste na de aanval foto’s van zijn bebloede hoofd op Twitter. ‘Als je nog een keer over de burgemeester schrijft, ga je dood’, zouden de bodyguards Aygül hebben gezegd. ‘Ook hebben ze burgers die ons uit elkaar wilden halen met een pistool bedreigd’, aldus Aygül.

Burgemeester Mehmet Emin Geylani, die behoort tot de AK-partij, ontkent elke betrokkenheid bij het geweldsincident. Het zou volgens hem om een geschil tussen twee individuen gaan, meldt hij op Twitter.

De onlangs verkozen Cengiz Candar (Groen Links Partij) heeft in het Turkse parlement aandacht gevraagd voor de veiligheid van journalisten en persvrijheid in Turkije, aldus de Turkse nieuwssite Bianet.

Hij verzoekt de vice-president Cevdet Yilmaz de volgende vragen te beantwoorden:

  1. Weet u waar Turkije staat op de World Press Freedom Index?
  2. Bent u van plan effectieve maatregelen te nemen om een einde te maken aan de aanvallen op journalisten en de persvrijheid te waarborgen?
  3. Bent u van plan een alomvattend beleid op poten te zetten om het klimaat van haat en de cultuur van straffeloosheid, die journalisten kwetsbaar maakt voor geweld, te bestrijden?

De vice-president heeft 15 dagen de tijd om de vragen te beantwoorden. Groen Links Partij zal erop toezien dat dit ook daadwerkelijk gebeurt, aldus een medewerker.

- Advertentie -