23.5 C
Amsterdam

Koerdische journaliste kort vastgehouden in Turkije

Lees meer

Nurcan Baysal werd van terrorisme beschuldigd.

 

De Koerdische journaliste en mensenrechtenactiviste Nurcan Baysal is kort vastgehouden door de Turkse autoriteiten. In 2012 had Baysal in de Turkse provincie Diyarbakir een bijeenkomst van het Democratische Maatschappij Congres bezocht, een pro-Koerdische organisatie. Volgens de Turkse autoriteiten is dit echter een terroristische organisatie, vandaar dat Baysal werd gearresteerd. Nadat ze had getuigd tegen de aanklagers werd ze vrijgelaten.

Op Twitter kondigde Baysal haar vrijlating aan: ‘Ik ben vrij. Ik ben net vrijgekomen uit detentie. Dank aan alle mensen die mij gebeld hebben om hun steun te betuigen. Wanneer ik thuis ben zal ik schrijven over de bijzonderheden van mijn hechtenis.’

In januari 2018 werd Baysal ook al gearresteerd. Dit omdat ze kritische berichten op Twitter had geplaatst over de Turkse aanval op Afrin, een gebied in Noord-Syrië waar veel Koerden wonen. Ze kan drie jaar gevangenisstraf krijgen voor haar kritiek op Operatie Olijftak, de Turkse aanval op Afrin. En in 2016 werd Baysal voorwaardelijk tot tien maanden gevangenisstraf veroordeeld, vanwege een kritisch artikel dat ze schreef over een Turkse militaire operatie in de Koerdische stad Cizre. Ze werd toen vrijgelaten onder de voorwaarde dat ze binnen vijf jaar niet dezelfde overtreding zou begaan.

Baysal schrijft voor de nieuwssite Ahval. Vanwege haar activiteiten als journalist en mensenrechtenactivist in de Koerdische gebieden in Turkije wordt ze regelmatig bedreigd met de dood door nationalistische Turken en Turken die pro-Erdogan zijn. In 2018 kreeg Baysal een prijs van de Ierse mensenrechtenorganisatie Front Line Defenders, omdat ze zich met gevaar voor eigen leven inzet voor de mensenrechten.

- Advertentie -