16.2 C
Amsterdam

Koerdische journalisten opgepakt in Turkije, ook in België politie-invallen

Lees meer

In Turkije doet de repressie van Koerdische journalisten weer opgeld. Negen journalisten zijn in Istanbul en Ankara opgepakt. Een terugkerend patroon in Turkije nadat de regerende AKP de verkiezingen heeft verloren. Opvallend is dat er gelijktijdig ook politie-invallen plaatsvonden in pro-Koerdische nieuwsstations in België. Zo meldt de Turkse nieuwssite Bianet.  

De opgepakte journalisten werken allemaal voor oppositiegezinde en/of pro-Koerdische kranten, zoals Yeni Yasam, Özgür Politika en Mezopotamya Agency. In Turkije heeft alleen de pro-Koerdische partij DEM de arrestaties veroordeeld.

DEM liet ook de inval in het Belgische Denderleeuw niet onvermeld. ‘De studios van Sterk TV en Medya Haber TV werden zonder huiszoekingsbevel binnengevallen’ en de Belgische politie zou kantoorspullen en documentatie in beslag hebben genomen. ‘Dit is een aanslag op de persvrijheid. Journalistiek is geen misdaad’, laat de pro-Koerdische partij in een verklaring weten.

Volgens het Belgische VRT Nieuws draait het om een ‘buitenlands onderzoek’ naar de financiering van een terreurbeweging’. Met andere woorden: de financiering van de Koerdische PKK, die op de terreurlijst staat van Turkije, maar ook de VS en de EU.

In Turkije wordt de beschuldiging van ‘terreur’ systematisch ingezet voor persbreidel van Koerdische en andere oppositiegezinde media. In Europa, waar veel Koerdische journalisten naartoe zijn gevlucht en een grote diaspora-gemeenschap leeft, komt dit zelden voor.

Turkije laat haar invloed in Europa, sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken en het verwante toetredingsproces van Zweden en Noorwegen, steeds meer gelden en wil dat Europa strikter optreedt tegen de Koerdische beweging.

- Advertentie -