13.8 C
Amsterdam

‘Koerdische leider krijgt hartaanval in cel, Turkije weigert medische zorg’

Lees meer

De Turkse autoriteiten hebben de Koerdische politicus Selahattin Demirtas medische zorg geweigerd na een hartaanval die hij kreeg in zijn cel. Dit beweert zijn zus en advocate Aygül Demirtas.

De Koerdische politicus en voormalige leider van de pro-Koerdische HDP zou een hartaanval hebben gekregen. Op Twitter stelt advocate Aygül Demirtas:

‘Onze cliënt en mijn broer Selahattin Demirtas verloor op 26 november omstreeks 05.30 uur zijn bewustzijn na een kramp op de borst en kortademigheid. Omdat hij lange tijd bewusteloos bleef, vroeg zijn celgenoot, de heer Abdullah Zeydan, om hulp.’

Demirtas en zijn arts willen dat hij voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gaat, maar de Turkse autoriteiten willen dit niet en dus is zijn leven in gevaar, schrijft de advocate.

Vlak nadat Aygül Demirtas haar tweet schreef, twitterde de HDP dat haar broer alsnog naar het ziekenhuis mocht.

Selahattin Demirtas zit sinds 2016 in de gevangenis. Hij heeft volgens de Turkse autoriteiten terrorisme gesteund. Daarmee wordt gedoeld op de strijders van de Koerdische PKK-beweging, die ook in Europa en de VS op de terreurlijst staat.

- Advertentie -