7.6 C
Amsterdam

Koerdische PKK: ‘Einde staakt-het-vuren met Turkije’

Lees meer

De verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) pakt de wapens weer op tegen Turkije. Het staakt-het-vuren, dat was afgekondigd na de verwoestende aardbeving in februari en werd voortgezet vanwege de verkiezingen, is begin deze week opgeheven.

Dat meldt de nieuwssite Al-Monitor. De verharding zal mogelijk gevolgen hebben voor de Koerdische politieke beweging in Turkije én voor de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Syrië, meldt Al-Monitor.

Intussen maakt het Turkse ministerie van Defensie bekend dat drone-aanvallen op PKK-doelen in Noord-Syrië zijn opgevoerd. Daarbij zouden sinds het weekend meer dan 56 ‘PKK-terroristen’ zijn gedood. In Irak sneuvelden twee patrouillerende Turkse militairen na een bomexplosie aan de weg.

De PKK, die op de terreurlijst staat van Turkije, de VS en de EU, voert de Turkse bombardementen aan om het staakt-het-vuren te eindigen. Maar de verkiezingsnederlaag van de oppositie speelt ook een rol, meldt Al-Monitor.

‘De wapenstilstand was bedoeld om de stroeve verhoudingen binnen de oppositie, geleid door Kemal Kilicdaroglu (die ook door de Koerdische Groen Links Partij werd gesteund), te vergemakkelijken’. De Turkse president zag dat op zijn beurt weer als bewijs dat ‘Kilicdaroglu samenwerkte met de PKK’.

De PKK hoopte erop dat winst voor de oppositie weer tot vredesonderhandelingen zou kunnen leiden met de Turkse staat, aldus Al-Monitor. Het vredesproces met de PKK werd in 2013 door toenmalig premier Erdogan geïnitieerd, maar stortte in elkaar in 2015. Sindsdien blijft het geweld oplaaien en heeft het zich uitgebreid tot diep in Syrië en Irak.

- Advertentie -