7.6 C
Amsterdam

Koerdische politicus Demirtas reageert op doodverwensingen

Lees meer

De Koerdische politicus Selahattin Demirtas (HDP) reageert vanuit de gevangenis ludiek en strijdbaar op de executiefantasieën van Erdogan-aanhangers. Zij werden door de Turkse president opgezweept tijdens zijn overwinningsspeech in Ankara. ‘Jullie kunnen niet eens mijn jas ophangen’, zei Demirtas een tweet.

Demirtas, die al zeven jaar vastzit (ondanks vrijspraak door het Europese Hof voor de Mensenrechten dat oordeelde dat hij op politieke gronden is opgesloten), werd tijdens de verkiezingsnacht op de korrel genomen door de Turkse president.

Erdogan, die zijn speech opvallend verzoenend begon en zei dat ‘heel Turkije’ heeft gewonnen, kwam verbeten uit de hoek tegen Demirtas. ‘Onder mijn bewind zal die terrorist nooit vrijkomen’, zei hij. Daarop begon zijn aanhang ‘Doodstraf voor Selo’ (bijnaam voor Demirtas) te scanderen.

De Koerdische politicus liet dat niet zomaar over zijn kant gaan. ‘Ik ben het kleinkind van de grote Koerdische bevelhebber Selahaddin Eyyubi, de veroveraar van Jeruzalem, van wie ik de naam heb gekregen. Als de dag van vrijheid aanbreekt, beloof ik dat ik eerlijk zal zijn tegen jullie allemaal,’ aldus Demirtas in zijn tweet.

- Advertentie -