14.4 C
Amsterdam

Kolonialisme was ‘grote fout’, aldus Franse president Macron

Lees meer

Volgens de Franse president Emmanuel Macron was het kolonialisme ‘een fout’ van Frankrijk. Dit verklaarde hij zaterdag tijdens een staatsbezoek in Ivoorkust, melden Franse media.

Emmanuel Macron was dit weekend in Ivoorkust om de betrekkingen tussen de landen aan te halen. Ivoorkust was tot 1960 een Franse kolonie.  ‘Ik behoor tot een generatie die niet van kolonisatie is’, sprak de Franse president tijdens zijn toespraak in hoofdstad Abidjan.

Macron zei dat velen denken dat Frankrijk trots kijkt naar het koloniale verleden, maar hij verklaarde dat dit een ‘grote fout’ was van de Franse Republiek. Hij riep op tot een nieuw hoofdstuk in de relatie tussen Frankrijk en haar voormalige Afrikaanse koloniën.

In de 19e en 20e eeuw bezat Frankrijk één van de grootste koloniale rijken ter wereld, met vooral West-Afrikaanse landen als Marokko, Ivoorkust en Senegal. Nog steeds telt het Franse rijk zestien kolonies wereldwijd.

Macron sloot zijn toespraak af met de wens ‘dat dit jonge Afrika instemt met een vruchtbare vriendschapsrelatie met een nieuw Frankrijk.’

- Advertentie -