11.3 C
Amsterdam

Komiek Stephen Fry van islamofobie en vrouwenhaat beschuldigd

Lees meer

Tegen de beroemde Britse acteur en komiek Stephen Fry is een formele klacht ingediend, nadat hij ervan werd beschuldigd tijdens een cricketdiner in Lord’s islamofobe en misogyne grappen te hebben gemaakt.

De 65-jarige Fry maakte, als voorzitter Marylebone Cricket Club, naar verluidt islamofobe en seksistische grappen. Fry zou hebben gesuggereerd dat de vrouwelijke leden van de club het diner aan zich voorbij lieten gaan, omdat ze aan n**ken waren. Ook werd Fry ervan beschuldigd een grap te hebben gemaakt over islamitisch terrorisme.

Een van de aanwezigen heeft de Marylebone Cricket Club verzocht disciplinaire maatregelen tegen Fry te nemen. Hij noemde de opmerkingen, waarvoor Fry vervolgens weigerde zijn excuses aan te bieden, ‘flagrant’.

Andere aanwezigen en de Marylebone Cricket Club zelf betwistten de klacht. Ze beweren dat de seksistische grap verkeerd was begrepen, en dat de islamofobe grap nooit was gemaakt.

Degene die de klacht indiende was Chris Waterman, lid van de Marylebone Cricket Club. Hij beweerde dat Fry zei: ‘Ik had willen zeggen: ‘Goedenavond, dames en heren’, maar er zijn geen vrouwelijke leden aanwezig. Ik neem aan dat ze aan het n**ken zijn.’

Fry verwees volgens Waterman ook naar de Allahakbarries, een amateurcricketteam opgericht door de Peter Pan-auteur J.M. Barrie, en grapte dat de term ‘Allahu Akbar’, zoals die tegenwoordig wordt gebruikt, meestal wordt gevolgd door een luide knal.

Volgens Guy Lavender, CEO van de Marylebone Cricket Club, zijn de beschuldigingen van Waterman ‘feitelijk onjuist’. ‘De aanwezigen genoten van het diner in kwestie en we hebben hierover geen andere klachten van de aanwezigen ontvangen’, zei hij tegen The Times.

Andere aanwezigen beweerden dat Waterman Fry verkeerd had verstaan. Wat hij werkelijk zou hebben gezegd was het volgende: ‘Ik was van plan ‘Goedenavond, dames en heren’ te zeggen, maar er zijn geen vrouwelijke leden aanwezig. Nu kunnen we praten over n**ken.’ Fry zou de spot hebben willen drijven met de ondervertegenwoordiging van vrouwen op de club. Fry zou geen grap over moslims hebben gemaakt.

Volgens de linkse wetenschapper Dick Zijp, die vorige week promoveerde op een proefschrift over humor, zijn grappen over vrouwen en moslims problematisch, want zij zijn achtergestelde groepen. Over witte mannen en christenen mag je van marxistisch geïnspireerde humordeskundige wel grappen maken, want zij zijn geprivilegieerd.

- Advertentie -