13.8 C
Amsterdam

Komst nieuwe moskee Tiel stapje verder, ondanks bezwaren PVV

Lees meer

Tiel krijgt waarschijnlijk een nieuw islamitisch cultureel centrum. Het bestemmingsplan ligt al klaar.

De nieuwe moskee moest een nieuw bestemmingsplan krijgen, aldus Omroep Gelderland, omdat het nieuwe gebouw hoger wordt dan het huidige bestemmingsplan toestaat.

De moskee is een initiatief van de El Hassani-moskee. Onder meer via oproepen op YouTube heeft de moskee geld ingezameld voor een groter gebouw.

De PVV-Statenfractie van Gelderland verzet zich al een tijdje tegen de komst van de nieuwe moskee. Fractievoorzitter Marjolein Faber (foto) wijst op de islamitische prediker Tarik ibn Ali, die ooit in de El Hassani-moskee heeft gepreekt.

Volgens de Spaanse autoriteiten is Ibn Ali de spirituele leider van een jihadistisch bolwerk dat één van de terroristen heeft geïnspireerd die in 2015 de aanslag pleegde in het Parijse theater Bataclan.

Een woordvoerder van het moskeebestuur zegt dat de imam in 2011 uitgenodigd, ruim voor de aanslag. Faber is er echter niet gerust op.

Faber benoemt de ‘specialiteit’ van Ibn Ali: het inzamelen van goud en sieraden. In 2019 haalde de moskee een half miljoen euro op en werd de omstreden imam vrijgelaten uit de gevangenis. Faber: ‘Wat ik alleen maar zeg, is dat dat toevallig is’.

Mustapha Aoulad Hadj nodigde Faber uit om de jaarstukken door te nemen, maar die uitnodiging heeft ze afgeslagen, schrijft de Gelderlander. ‘Nee, ik ga natuurlijk nooit de moskee in. Er staat een bordje ‘Aparte ingang voor vrouwen’: dan ben ik al helemaal klaar, hoor.’

In oktober 2019 kwam Marjolein Faber, die behalve Statenlid ook lid is van de Eerste Kamer, zelf in opspraak. Ze twitterde dat een Noord-Afrikaanse man die iemand met een mes zou hebben gestoken, maar volgens het slachtoffer is dat niet waar. Geconfronteerd hiermee antwoordde Faber boos: ‘Mijn tweet klopt.’

- Advertentie -