16.2 C
Amsterdam

Komt er een deal tussen de VS en Saoedi-Arabië?

Lees meer

De Verenigde Staten en Saoedi-Arabië staan op het punt om een megadeal te sluiten, maar de Gaza-oorlog dreigt roet in het eten te gooien. Dit bericht de CNN.

De deal bestaat uit drie componenten, zei woordvoerder Matthew Miller van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren volgens de nieuwszender. De eerste component bestaat uit een pakket overeenkomsten tussen de VS en het koninkrijk; een tweede component omvat de normalisatie tussen Saoedi-Arabië een Israël; de derde component een traject naar de oprichting van een levensvatbare Palestijnse staat. ‘Ze zijn allemaal met elkaar verbonden’, zei Miller.

Hoewel normalisatie tussen Saoedi-Arabië een Israël voor 7 oktober een reële optie was, is dit nu het grootste struikelblok. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken is deze week in Riyad om met de Saoediërs te onderhandelen. Hij zei dat er pas van normalisatie sprake kan zijn als het weer rustig is in Gaza en er een geloofwaardig perspectief is op een Palestijnse staat.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zit niet op een onafhankelijke Palestijnse staat te wachten. Ook wil hij de oorlog in Gaza niet stopzetten, totdat Hamas is geëlimineerd. De onbuigzame opstelling van Israël dreigt roet in het eten te gooien. Analisten denken dat Saoedi-Arabië mogelijk aanstuurt op een plan-B, een deal met de VS zonder een normalisatieovereenkomst met Israël. Dat ligt echter gevoelig in de Verenigde Staten, dat zich nog steeds vierkant achter Israël schaart.

Als er een normalisatieovereenkomst komt, zal deze naar verwachting worden gemodelleerd naar de Abraham-akkoorden, de verdragen die vier Arabische staten in 2020 met Israël sloten dankzij bemiddeling van de VS.

- Advertentie -