15.7 C
Amsterdam

Koranverbranding in Zweden tijdens het Offerfeest, net voor NAVO-top

Lees meer

In Zweden verliep de eerste dag van het Offerfeest niet overal feestelijk. Voor de Centrale Moskee in Stockholm werd een Koran ontheiligd en verbrand. Dat leidt tot hoogspanning met Turkije, net voor een NAVO-top over toetreding van Zweden tot de militaire alliantie.

Dat schrijft de Arabische nieuwszender Al Jazeera. De koranverbranding is het werk van Salwan Momika, een Iraakse vluchteling die een verbod op de Koran wil in Zweden. Hij was met een nog onbekende kompaan en maakte er woensdag een hele show van, door ook varkensvlees op de Koran te plaatsen en erop te stampen. Duidelijk bedoeld om moslims te choqueren en provoceren, die het Offerfeest vieren, meldt Al Jazeera.

Woordvoerders van de moskee zijn teleurgesteld in de Zweedse politie die toestemming gaf voor het haatincident. In een verklaring later zei de politie dat een onderzoek is gestart naar een van de mannen, vanwege ‘het ageren tegen een etnische groep’.

Volgens de Zweedse premier Ulf Kristersson is de koranverbranding ‘legaal’, maar niet ‘gepast’. Hij reageerde verder niet op vragen of deze actie de betrekkingen met Turkije schaadt en het NAVO-lidmaatschap in gevaar brengt. Zweden heeft eerder dit jaar ook koranverbrandingen toegestaan. Die zouden vallen onder ‘de vrijheid van meningsuiting’.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan is het daarmee oneens. ‘Het is onacceptabel dat anti-islamitische protesten vrijheid van meningsuiting te noemen. Het wegkijken van zulke verschrikkelijke daden is medeplichtigheid’, zegt hij op Twitter.

- Advertentie -