30.1 C
Amsterdam

KOZP-leider ‘heel blij’ met mea culpa ex-voorzitter antiracismebureau Art.1

Lees meer

Kick Out Zwarte Piet-voorman Jerry Afriyie accepteert de handreiking van Dave Ensberg-Kleijkers, die in zijn Kanttekening-column schreef dat hij tien jaar geleden meer had moeten doen voor Afriyie en zijn mede-activist Quinsy Gario toen zij tegen Zwarte Piet protesteerden.

Tien jaar terug was Ensberg-Kleijkers bestuursvoorzitter van Art. 1, het landelijk kenniscentrum discriminatie Nederland. Vlak na hun hardhandige arrestatie op tijdens de Sinterklaasintocht in Dordrecht van 2011 klopten Afriyie en Gario bij Art. 1 aan, voor steun in hun strijd tegen de politie.

Ensberg-Kleijkers besloot toen om deze hulpvraag niet-ontvankelijk te verklaren. Voornamelijk omdat Art. 1 zich niet bezighoudt met individuele zaken. Achteraf zegt hij dat hij dit ‘anders en vooral beter’ had kunnen doen, schrijft hij op de Kanttekening.

‘Ik weet nog dat antidiscriminatiebureaus ons 10 jaar geleden terugschreven dat zwarte piet-racisme voor hen niet speelde’, reageert Afriyie op Twitter. Dat was een teleurstelling, aangezien zij ons werk horen te doen. Ik ben dan ook heel blij met deze reflectie.’ Hij besluit zijn bericht met een hartje.

- Advertentie -