20.4 C
Amsterdam

Boosheid na verworpen Jezidi-motie: ‘Slachtoffers van IS laten we stikken’

Lees meer

Een Kamermotie om Jezidi-vrouwen en kinderen naar Nederland te halen heeft het gistermiddag niet gehaald. Dit stuit op verontwaardiging bij betrokkenen en Jezidi’s in Nederland.

De indiener van de motie, SP-Kamerlid Jasper van Dijk, vindt het ‘niet uit te leggen’ dat de regering ‘wel IS-vrouwen terughaalt, maar tegelijk Yazidi-slachtoffers van IS laat stikken’. Hij zegt dat hij het in januari opnieuw gaat proberen.

Onder meer coalitiepartijen VVD en CDA stemden tegen. Met name de tegenstem van het CDA is opvallend, omdat die partij bij monde van Pieter Omtzigt de Jezidi-kwestie mede op de Nederlandse kaart heeft gezet. Omtzigt, inmiddels onafhankelijk Kamerlid, stemde wel voor de motie.

Brenda Stoter Boscolo, journalist en schrijver van het boek Het vergeten volk over de Jezidi-genocide van IS, vindt de negatieve stem van CDA en SGP ‘opvallend’.  Hoe zit het met de ‘christelijke naastenliefde?’,  vraagt ze zich af.

Ook de Nederlandse Jezidi-activist Wahhab Hassoo is niet te spreken: ‘De weigering was te verwachten van anti-immigratie partijen zoals het FvD of de PVV, maar we hadden het nooit verwacht van de christelijke partijen. Het laat de schande en morele failliet van de huidige christelijke politieke partijen zien.’

- Advertentie -