23.1 C
Amsterdam

Kritiek op avondshow Lubach: te ‘wit’

Lees meer

Media Inside-redacteur Tamar Bot vindt De Avondshow met Arjen Lubach (VPRO) te wit. Dit zegt ze in haar podcast De Mediameiden.

De nieuwe show van Lubach, die nu een dikke maand onderweg is, scoort steevast boven de miljoen kijkers en is daarmee dagelijks een van de best bekeken NPO-programma’s. Toch is er iets niet helemaal in de haak, vindt Bot.

Bot: ‘Het is toch een VPRO-programma – dus een progressieve omroep, zou je denken. En die hebben dan in drie weken alleen nog maar witte mensen te gast gehad en één Italiaanse – extreem knappe – dirigent (de Zwitser Lorenzo Viotti, van het Nederlands Philharmonisch Orkerst, red.).’

Viotti is niet divers genoeg, vindt Bot. ‘Het is nog steeds Europees en die wordt niet echt gemarginaliseerd denk ik. (…) Arjen Lubach zou er een klein tandje bij kunnen doen, eventueel.’

De bewuste podcastaflevering van De Mediameiden, die werd opgesnord door Mediacourant, is al op 15 maart uitgezonden. Maar dat tandje erbij is de afgelopen twee weken niet echt van de grond gekomen.

De enige ‘diverse’ gast die in de tussentijd bij Lubach aan tafel zat is de Marokkaans-Nederlandse actrice Soundos el Ahmadi. Zij is onder meer bekend van de Nederlandse speelfilm Meskina, die nu op Netflix staat.

Tot verdriet van Bot nodigde Lubach gisteren wéér een witte gast uit: zangeres Stien den Hollander (foto), beter bekend als S10. Zij zal ons land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Italië in mei.

Volgens Bot is Heel Holland Bakt wél divers. ‘Er zijn volgens mij zeven nationaliteiten onder de bakkers. Ik vind dat best wel progressief van Omroep MAX.’

Bot is redacteur bij Media Inside, een satirisch NPO-programma met presentatoren Gijs Groenteman en Marcel van Roosmalen. In de 17 afleveringen uit de tot nu toe 2 seizoenen Media Inside ontvingen deze 2 witte mannen 26 witte gasten en 7 keer een gast van kleur.

- Advertentie -