23.5 C
Amsterdam

Kritiek op hard optreden politie tegen asielzoekers in noodopvang

Lees meer

De politie gebruikte in maart geweld tegen asielzoekers in Zuidbroek. Op sociale media gaan daar beelden van rond. ‘Achteruit, wegwezen!’, roepen agenten die blaffende honden bij zich hebben.

Amnesty International en MiGreat reageren verontwaardigd. Ze eisen onderzoek naar wat er is gebeurd. Op de beelden is te zien dat de politie binnenvalt in een asielzoekerscentrum in Zuidbroek, een dorp in Groningen.

‘Mensen zitten rustig te eten’, meldt MiGreat. Ze ‘worden vanuit het niets agressief benaderd’. Op beelden is te zien hoe een agenten met politiehonden de aanwezigen verjagen.

In maart was er een demonstratie van asielzoekers in Zuidbroek. Zij protesteerden tegen de zeer slechte omstandigheden waarin zij leven. De asielzoekers vertelden dat ze verwaarloosd worden. Er zijn onvoldoende toiletten en badkamers. En er is overlast door muizen.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) spreekt dat echter tegen. Het COA liet op 15 maart weten dat het met de slechts omstandigheden wel zou meevallen.

De beelden van het geweld door de politie hebben waarschijnlijk met een ander incident te maken. Onlangs richtte een asielzoeker die in Zuidbroek woont een mes op zichzelf. Hij dreigde zichzelf iets aan te doen. Hij werd gek van de omstandigheden in het azc. Dagblad van het Noorden schrijft dat honderd asielzoekers zich vervolgens in het conflict mengden. Daarna moest de politie ingrijpen met wapenstokken en honden, schrijft die krant.

‘Dit kan echt niet!’, vindt MiGreat. ‘De politie slaat vreedzame demonstranten.’ Deze actiegroep neemt het op voor migranten. MiGreat kondigt aan binnenkort met aanvullende informatie te komen over de schokkende beelden.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty Internationaal reageert geschokt op de beelden van het politiegeweld. ‘De politie beëindigt een vreedzaam protest in de crisisopvang in Zuidbroek’, twitter Amnesty. ‘De beelden zijn schokkend.’ Ze ‘vragen om een onpartijdig en grondig onderzoek’, vindt Amnesty. ‘Demonstreren is een recht, geen gunst.’

- Advertentie -