11.4 C
Amsterdam

Kritiek op Lubachs grappen over Hezbollah: ‘Nederlands superioriteitsdenken’

Lees meer

Grappen maken over vluchtende Libanezen – kan dat wel? De laatste aflevering van het satirische programma De Avondshow met Arjen Lubach, waarin hij Hezbollah en de situatie in Libanon op de hak neemt, heeft bij sommige Nederlanders met een migratieachtergrond een ongemakkelijk gevoel achtergelaten.

Zoals gebruikelijk besprak Lubach de waan van de dag, met zijn kenmerkende scherpe commentaar, ondersteund door videoclips en krantenberichten. Maar dit keer lijkt hij met zijn grappen over de oorlog in Libanon en de gewone Libanese bevolking een grens te hebben overschreden.

In de uitzending werd bijvoorbeeld een foto getoond van een stoet auto’s die op de vlucht is. Lubach merkt daarbij op: ‘Iedereen is in paniek en wil weg.’ Vervolgens wijst hij op een auto die in de verkeerde richting rijdt en suggereert dat die bestuurder het nieuws waarschijnlijk niet volgt: ‘Die denkt waarschijnlijk: zo lekker, altijd de file de andere kant op.’

Een andere grap volgde over Libanezen die nu naar Syrië vluchten. Lubach merkte op: ‘Nou, dan zit de angst er goed in als mensen naar Syrië moeten vluchten’, met een lachband op de achtergrond.

Journalist Mounir Samuel liet op LinkedIn weten dat hij ‘buikpijn’ had overgehouden aan de aflevering, hoewel hij toegeeft dat hij toch elke ‘witte aflevering’ kijkt. Volgens Samuel is Lubach niet voldoende onderlegd om satirisch commentaar te leveren op de politiek in het Midden-Oosten, dat Samuel liever ‘West-Azië’ noemt. ‘Waar hij de Nederlandse politiek scherp weet te fileren, slaat hij bij West-Azië volledig de plank mis en creëert hij nieuwe splinters’, aldus Samuel.

Hij bekritiseert verder dat Lubach Libanezen neerzet als achterlijken, wat volgens hem tekenend is voor racisme in Nederland. ‘Ze worden afgeschilderd als irrationele gekken, terwijl wij altijd zo goed zijn. Het eurocentrisme en Nederlandse superioriteitsdenken druipen ervan af. Dit speelt extreemrechts in de kaart en draagt bij aan vreemdelingen- en moslimhaat’, stelt Samuel.

Ook journalist Fadime Demir geeft aan dat ze niet om de grappen kon lachen. ‘Toen ik het item terugkeek met mijn puberzoon, kreeg ik een akelig gevoel. En dat fragment over het afhakken van een penis kwam totaal bizar over’, aldus Demir.

- Advertentie -