14.2 C
Amsterdam

Kritiek op Omtzigts verkiezingsprogramma: conservatief, slecht voor klimaat en vluchtelingen

Lees meer

Gisteren heeft Nieuw Sociaal Contract (NSC), de nieuwe partij van Pieter Omtzigt, eindelijk het langverwachte verkiezingsprogramma gepresenteerd. Op social media is er veel kritiek, met name op het voorstel dat Nederland jaarlijks maximaal 50.000 migranten mag toelaten.

De eerste prioriteit van het NSC-verkiezingsprogramma, getiteld Tijd voor herstel, is een beter bestuur. ‘Het allerbelangrijkste is het herstel van de bestuurlijke ordening in Nederland’, zei Pieter Omtzigt tijdens de persconferentie. Want als daar niets aan verandert, blijven er problemen ontstaan en zullen mensen blijven ‘afhaken’. Als oplossingen stelt NSC een constitutioneel hof voor, dat wetten toetst aan de grondwet, en een regionaal kiesstelsel. Verder moet er een regeling komen voor klokkenluiders, die beter wettelijk beschermd moeten worden.

Veel kiezers geven aan veel vertrouwen in Pieter Omtzigt te hebben. Maar critici hebben er in het verleden op gewezen dat Omtzigt gevoelig is voor complottheorieën, onder andere in de MH17-discussie, de zaak rond Joris Demmink en de campagne tegen de White Helmets in Syrië. Linkse critici moeten niets van Omtzigt hebben, omdat ze zijn ideeën te conservatief vinden. ‘Geen gratis kinderopvang, beperkte migratie en wispelturige klimaatplannen: dit is het programma van Pieter Omtzigt’, kopte de opiniewebsite Joop gisteren.

Vooral het voorstel om het aantal migranten terug te brengen naar 50.000 per jaar wekt irritatie. Mensenrechtenadvocaat Wil Eikelboom van het Amsterdamse advocatenbureau Prakken d’Oliveira, die zich hard maakt voor het lot van vluchtelingen, vindt het NSC-voorstel drie keer niets: ‘Jammer dat hij (Omtzigt, red.) meedoet met de populistisch-rechtse retoriek van onvervulbare beloftes over migratie.’ Martijn van der Linden, woordvoerder van VluchtelingenWerk Nederland, heeft kritiek op het NSC-voorstel om verblijfsvergunningen langer tijdelijk te maken. Hij vraagt zich af of dit voorstel überhaupt wel effect heeft, stelt dat het slecht is voor de integratie, dat migranten hierdoor langer afhankelijk zijn van een uitkering en dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND met nog meer procedures wordt geconfronteerd.

Andere progressieve critici wijzen op de conservatieve medisch-ethische paragraaf van NSC. De partij van Omtzigt is niet alleen tegen de verruiming van de abortus- en euthanasiepraktijk, maar ook tegen het verruimen van de Transgenderwet en zeer terughoudend over embryoselectie van DNA-aanpassing. ‘Terug naar de oudheid’, reageert een kritische social mediagebruiker op X.

Ten slotte denkt de partij van Omtzigt erover na om, net als vroeger, woonwijken aan te leggen voor werknemers van bepaalde grote bedrijven. Hiermee wil Pieter Omtzigt Nederland terugbrengen naar de vorige eeuw, aldus campagnestrateeg Jelle de Graaf die actief is bij Extinction Rebellion en De Goede Zaak.

NSC doet het goed in de opiniepeilingen. In de peilingen van 17 oktober van EenVandaag/Ipsos staat de partij van Omtzigt op 27 zetels en is daarmee de tweede partij na de VVD, die op 28 zetels staat. GroenLinks-PvdA staat op 20 zetels. Lobbyiste Myrthe Hilkens, oud-parlementariër van de PvdA, is somber over de politieke vooruitzichten na 22 november. ‘Als je op hoofdlijnen door het NSC programma bladert, lijkt een rechts Kabinet vrij reële of misschien zelfs enige optie. VVD, NSC, BBB en nog iemand… Maar wie? Veel van de punten lijken me te rechts voor Verenigd Links toch? Wat een sombere tijd voor de progressieve ziel.’

 

- Advertentie -