10.6 C
Amsterdam

Kritiek op TikTok-trend: gebruikers spelen Holocaust-slachtoffers na

Lees meer

Er is een nieuwe trend op TikTok: gebruikers die zich verkleden als Holocaust-slachtoffers. Critici noemen hun verkleedpartij ‘traumaporno’.

TikTok-deelnemers spelen Holocaustslachtoffers die in de hemel zijn. Ze hebben nepbrandwonden of dragen streepjespyjama’s met daarop de ster van David geborduurd.

De video’s laten vaak afbeeldingen zien van concentratiekampen, waaronder Auschwitz, waar meer dan een miljoen Joden zijn omgekomen. Eronder is vaak het nummer Locked out of Heaven van Bruno Mars gemonteerd.

De video’s leiden in de Joodse gemeenschap en ver daarbuiten tot ophef. Brianna, een Joodse tiener uit Los Angeles, vertelt aan het online magazine Wired dat de video’s traumatiserend kunnen zijn voor mensen die familieleden hebben die tijdens de Holocaust zijn omgekomen of met traumatische verhalen zijn thuisgekomen.

‘Zo’n harteloze bespotting van de genocide van miljoenen Joden en andere gemarginaliseerde groepen, ik voel me ziek’, aldus Brianna.

Veel van de makers die aan de trend meedoen, verdedigen hun video’s als educatief en een poging om het bewustzijn rond de gruwelen van de Holocaust te vergroten. Een video toont de gebruiker met tranen in haar ogen en ‘vuil’ op haar gezicht en vertelt een verhaal over hoe ze samen met haar familie in Auschwitz was.

‘We moesten werken, het was pijnlijk, vermoeiend. We werden ook gemarteld ‘, wordt gezegd in de video. ‘Ons werd verteld dat het was vanwege onze religie, waarin we geloofden.’ De video beschrijft verder in detail hoe ze naar de gaskamer werd gestuurd om te sterven.

‘Ik ben erg gemotiveerd en gefascineerd door de Holocaust en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog’, vertelt TikTok’er McKayla, een van de deelnemers aan de trend, aan Wired. ‘Ik heb voorouders die in concentratiekampen zaten, en heb zelfs een paar overlevenden uit kamp Auschwitz ontmoet. Ik wilde het bewustzijn verspreiden en de realiteit achter de kampen met iedereen delen, door het verhaal van mijn Joodse grootmoeder te delen.’

Maar velen in de Joodse gemeenschap vinden dat deze poging de verkeerde kant op is gegaan. Zoals Diane Saltzman, directeur bij het US Holocaust Museum. Tegen het blad Insider zegt ze dat het imiteren van Holocaust-ervaringen geen recht doet aan de slachtoffers, een belediging is aan het adres van de overlevenden en de geschiedenis bagatelliseert.

- Advertentie -