23.1 C
Amsterdam

Kritiek op Yesilgöz omdat ze spreekt over ‘tegendemonstranten’ in Staphorst

Lees meer

Justitieminister Dilan Yesilgöz (VVD) omschreef de geweldplegers tegen Kick Out Zwarte Piet-activisten (KOZP) in Staphorst in een tweet als ‘tegendemonstranten’. Veel twitteraars nemen daar aanstoot aan.

KOZP wilde zaterdagmiddag rond de intocht in het Overijsselse plaatsje demonstreren. Maar dorpelingen, sommigen uitgedost als Zwarte Piet, belemmerden hen de doorgang met tractors. Tevens werd met vuurwerk gegooid en werden auto’s bekogeld.

De minister tweette gisteren ‘geschrokken’ te zijn van hoe ‘KOZP-demonstranten door tegendemonstranten zijn belaagd. Demonstreren is een groot recht, sta voor wat je wil. Maar je mag nooit met geweld of intimidatie de ander de mond snoeren. Geen excuus voor’.

Deze woorden zijn veel te mild, reageren veel twitteraars. Volgens Europarlementariër Paul Tang (PvdA) gaat het hier om ‘uiterst intimiderende aanvallen door extreemrechtse hooligans’. Hij sneert in een tweet: ‘Maar volgens onze woke-fighting minister waren het ‘tegendemonstranten’…’

Ook waarnemers van Amnesty Nederland waren aanwezig, maar werden in hun auto belaagd. De auto werd heen en weer geschud en met eieren bekogeld. Ook werden de banden lek gestoken. Jonathan Museman van Amnesty reageert dan ook verbolgen op de woorden van de minister:

‘Onze minister schrijft het echt. ‘Tegendemonstranten’. Nogal belangrijk om goed onderscheid te maken tussen demonstranten, tegendemonstranten en gewelddadige lieden die strafbare feiten plegen en terstond gearresteerd hadden moeten worden.’ Hij laakt ook de politie, die ‘niets’ zou hebben gedaan.

Op sociale media vallen ook hardere oordelen over de geweldsplegers. Een BIJ1-lid dat aanwezig was, spreekt op Facebook van ‘racistisch geweld’ en ‘witte terreuraanslagen’:

‘Vandaag stonden er honderden racisten KOZP-demonstranten op te wachten met auto’s en tractors om sommigen te bekogelen met eieren en dergelijke, maar sommigen ook met vuurwerk en zelfs olie. Bij het laatste geval hadden ze ook fakkels bij zich. Het doel van de olie en fakkels was om auto’s met de KOZP-demonstranten erin in brand te steken. Een poging tot doodslag op meerdere vreedzame demonstranten vanuit politieke en racistische overtuigingen met voorbedachte rade dus. Behalve dat er auto’s zijn vernield en kapotgeslagen, zijn er ook demonstranten uit hun auto’s gesleurd en in elkaar geslagen’.

De demonstratie ging uiteindelijk niet door. Volgens de plaatselijke autoriteiten was de situatie hier te grimmig voor geworden. Amnesty heeft aangifte gedaan van vernieling van de auto en bedreiging. KOZP overweegt aangiftes voor vernieling van een bus, de wegblokkade, het gooien van vuurwerk en ‘de rol van de autoriteiten in de gebeurtenissen die ertoe hebben geleid dat het demonstratierecht wederom geschonden is’.

De politie in Overijssel gaat de gebeurtenissen onderzoeken.

- Advertentie -