16.9 C
Amsterdam

Kritische VVD-leden bezorgd over ‘populistische’ koers kabinet

Lees meer

‘We zijn onderdeel geworden van een populistische politiek’, zeggen 35 kritische leden van de VVD in een brief (in handen van NRC) aan de Kamerfractie. Ze waarschuwen dat de partij op een gevaarlijke weg van discriminatie en extremisme is beland, meldt nieuwssite Joop.

De spanning tussen de bezorgde VVD’ers en de partijtop, die de PVV-koers volgt, loopt al langer op. Voor de zomervakantie schreven zij een petitie waarin zij zich keerden tegen de samenwerking met deze discriminerende partij. De petitie werd ruim 1.500 keer ondertekend. Ook richtten zij De Nieuwe VVD op, die wil dat de partij terugkeert naar haar liberale waarden, waar ‘vreemdelingenhaat’ en ‘xenofobie’ geen plaats zouden hebben.

Op sociale media springt vooral oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas in het oog als VVD’er die kritisch staat tegenover de nieuwe, ultrarechtse koers van partijleider Dilan Yesilgöz. Weisglas prijst de opstelling van de nieuwe, tijdelijke voorvrouw van NSC, Nicolien van Vroonhoven, die alleen wil instemmen met de omstreden asielplannen van het kabinet als er een positief advies van de Raad van State ligt.

‘We mogen toch aannemen dat dat ook voor de VVD geldt?’, vraagt hij op X aan Yesilgöz, die daar vooralsnog nog niets over heeft gezegd. Andere prominente VVD’ers houden zich stil. Weisglas wordt naar aanleiding van zijn bericht door veel reageerders naïviteit verweten. ‘Ik ben bang dat de VVD waar je ooit deel van uitmaakte niet meer bestaat’, schrijft bijvoorbeeld Kees Oerlemans. ‘Ik acht Dilan Yesilgöz tot alles in staat. Het ‘nareis op nareis’ leugentje was het begin van een reis naar de duistere diepten van het populisme.’

- Advertentie -