22.9 C
Amsterdam

Kunstenaar in Kashmir belandt in cel om pro-Palestijnse graffiti

Lees meer

De Indiase autoriteiten in Kashmir hebben kunstenaar Mudasir Gul vrijgelaten. Hij was gearresteerd vanwege het aanbrengen van pro-Palestijnse graffiti en zat drie dagen vast.

Gul spoot de tekst ‘Wij zijn Palestina’ op een poort (foto). Moslims in Kashmir identificeren zich sterk met de Palestijnen, omdat Kashmir door India wordt bezet. Net als Palestina moet ook Kashmir van de vreemde bezetting worden bevrijd, vinden ze.

De Indiase autoriteiten vrezen dat manifestaties van solidariteit met Palestina anti-Indiase gevoelens aanwakkeren, aangezien de moslimmeerderheid in Kashmir zich ook onderdrukt voelt door India. Ze besloten daarom Mudasir Gul op te pakken.

Pas toen de kunstenaar akkoord ging met de eis om zijn kunstwerk te verwijderen, werd hij vrijgelaten. De autoriteiten zeggen dat de stap bedoeld was om de openbare orde in de regio te beschermen.

In augustus 2019 heeft Delhi de autonome status van Kashmir ingetrokken. De regio staat nu onder strenge controle van de centrale regering. De vrijheid van meningsuiting is er ingeperkt, demonstreren is er niet meer mogelijk.

- Advertentie -