14 C
Amsterdam

Kunstenaars boycotten Fins museum om link met pro-Israëlische miljardair

Lees meer

Ruim 160 kunstenaars besluiten het Finse Kiasma Museum te boycotten vanwege de banden met de Brits-Finse miljardair Chaim Zabludowicz. Deze kunstverzamelaar heeft een aantal werken aan het museum uitgeleend.

Zabludowicz is hoofd van Tamares, een investeringsgroep die is opgericht door zijn vader, die rijk werd door wapenhandel tussen Finland en Israël te faciliteren. Tamares is aandeelhouder van bedrijven die samenwerken met het Israëlische leger. Zabludowicz richtte zelf de pro-Israëlische lobbygroep BICOM op, die zich verzet tegen de betiteling van Israël als apartheidsstaat.

In oktober riepen twee Finse kunstenaars het Kiasma Museum in Helsinki op de banden met Zabludowicz te verbreken. Zo niet, dan boycotten ze het museum. Inmiddels hebben meer dan 160 kunstenaars de brief ondertekend.

Zabludowicz reageert dat hij, als kind van de Holocaust, de aanvallen van de kunstenaars onkies vindt en juist ‘hartstochtelijk’ een tweestatenoplossing steunt die de rechten van Palestijnen en Israëliërs garandeert.

Vorig jaar verbraken ruim twintig kunstenaars de banden met een klein Londens museum dat door Zabludowicz wordt beheerd.

- Advertentie -