18.3 C
Amsterdam

Kunstenaars maken beeld voor uit pension weggevoerde Joden

Lees meer

Een Amsterdams kunstenaarsechtpaar is druk bezig met een standbeeld voor de omgekomen Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in hun huis woonden. Ze ontdekten dat hun woning vroeger een pension was van waaruit 36 oude mensen zijn weggevoerd. Zo meldt de Amsterdamse stadszender AT5.


Louise en Henk Schiffmacher kwamen in 2010 door een fotobijlage van het Parool achter het oorlogsverleden van hun woning aan de Amsterdamse Weesperzijde. Dat was tot dan toe volledig onbekend bij het stel. ‘Toen bleken we zo’n schandalig groot verleden te hebben, dat was echt shockerend’, aldus Henk Schiffmacher. ‘Er zijn meer dan dertig mensen uit dat huis verdwenen.’

Louis werkt nog aan het beeldje van Leendert Pop, één van de bewoners van pension Verdooner. De 83-jarige Pop was een gepensioneerde ketellapper en is door Louise nu vereeuwigd in een wassen beeld.

‘Dit komt wel binnen, want je realiseert je: het was een vader van elf kinderen’, zegt Schiffmacher. ‘Je ontmoet de kleinkinderen en die man was 83 en is afgevoerd met de trein. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.’

Er is een crowdfunding gestart om het beeld in brons te gieten, een sokkel te kunnen kopen en de nodige veiligheidsmaatregelen te kunnen treffen. Louise hoopt dat Leendert een mooi plekje krijgt, ‘uitkijkend over de Amstel’. 

- Advertentie -