17.3 C
Amsterdam

Kuzu clasht met D66-Kamerlid na vraag over Turkije: ‘Heel ongepast!’

Lees meer

Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu reageerde gisteren in de Tweede Kamer als een wesp gestoken op een vraag van D66-Kamerlid Jan Paternotte. De D66’er maakte zich, aldus het Denk-Kamerlid, schuldig aan discriminatie en etnisch profileren. ‘Wat een eikel’, twitterde Kuzu achteraf.

Aanleiding van deze aanvaring was het standpunt van Denk over het coronapaspoort. Hier is Denk fel tegen, omdat zo’n paspoort voor een tweedeling in de maatschappij zou zorgen, tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Kuzu noemde dit ‘uitsluiting’, ‘discriminatie’ en ‘apartheid’.

Paternotte confronteerde Kuzu daarop met het feit dat Turkije onlangs een vaccinatiepaspoort heeft ingevoerd voor theaters, bioscopen, scholen en zelfs voor binnenlandse reizen. De D66-parlementariër wilde weten hoe Kuzu daarover oordeelt.

Het Denk-Kamerlid vond Paternottes vraag ongepast. Kuzu is geen Turks Kamerlid, gaf hij aan. ‘Voorzitter, ik vind het heel interessant dat een politieke partij als D66, die diversiteit hoog in het vaandel heeft staan, mij, omdat ik een Turkse achtergrond heb, vragen stelt over de politieke situatie in Turkije, over een onderwerp waarvan het hun agenda dan weer uitkomt’, zei Kuzu. ‘Ik vind het gewoon heel ongepast, ik vind het D66 niet sieren, ik vind het de heer Paternotte niet sieren.’

‘Zielig’, twittert Denk-fractieleider Farid Azarkan. ‘Argumenten zijn op en dan zeg je iets over Turkije.’ ‘Smerig en vals’, twittert ook Denk-Kamerlid Stephan van Baarle.  Het Utrechtse Denk-raadslid Mahmut Sungur valt hem bij: ‘Van Wilders en zijn partij zijn we het wel gewend. Maar worden nu ook al door Jan Paternotte aangesproken op onze etnisch achtergrond. Wat een mafketel.’ ‘D66 heeft meerdere volksvertegenwoordigers die niet zouden misstaan bij de PVV’, twittert het Amsterdamse Denk-raadslid Numan Yilmaz.

Ook buiten Denk-kringen vallen twitteraars massaal over Paternotte heen. Journalist Frederike Geerdink, die veel over Turkije heeft geschreven, noemt de actie van Paternotte ‘ontzettend vuig’: ‘Racisme in de Kamer loopt de spuigaten uit.’ ‘Dit was echt heel ongepast en misplaatst’, aldus de Turks-Nederlandse Trouw-columnist Emine Ugur.

Paternotte heeft zelf nog niet gereageerd op alle ophef.

- Advertentie -