2.2 C
Amsterdam

Laatste eer aan nieuw geïdentificeerde Srebrenica-slachtoffers

Lees meer

Honderden mensen bewezen zondag de laatste eer aan dertig nieuw geïdentificeerde slachtoffers van de genocide op Bosnische moslims in Srebrenica.

In de zomer van 1995 werden meer dan zesduizend Bosnische moslimmannen vermoord door het Bosnisch-Servische leger onder leiding van generaal Ratko Mladic. De dertig zullen dinsdag worden begraven, op de 28e verjaardag van de massamoord.

‘Het is verschrikkelijk tragisch dat honderden slachtoffers nog steeds niet gevonden zijn, en dat sommige mensen nog steeds de genocide ontkennen’, zegt Ramiza Gandic tegen de Turkse staatskrant Daily Sabah. Ze is naar de herdenking gekomen om de slachtoffers haar respect te betuigen.

De genocide in Srebrenica was het dieptepunt van de Bosnische Burgeroorlog (1992-1995). Bosnische Serviërs streden tegen Bosnische moslims en wilden een groot Servisch rijk stichten. Daarbij werden etnische zuiveringen en genocide niet geschuwd. De Nederlandse blauwhelmen, onder leiding van overste Thom Karremans, konden de moord op meer dan 6000 Bosnische moslims niet voorkomen.

Op dit moment is Bosnië-Herzegovina een federale republiek. De Bosnische Serviërs genieten in hun eigen Republika Srpska (Servische Republiek) veel autonomie.

- Advertentie -