19.1 C
Amsterdam

Laatste gematigde minister stapt uit oorlogskabinet Netanyahu

Lees meer

De Israëlische Minister Benny Gantz is gisteren opgestapt. Hij was volgens BNR ‘het laatste gematigde geluid’ in het oorlogskabinet van Benjamin Netanyahu.

Gantz was een minister zonder portefeuille. Hij nam in 2023 zitting in het oorlogskabinet van Netanyahu, na de gebeurtenissen van 7 oktober. Gantz was de leider van de centrumrechtse partij Blauw-Wit en is nu leider van de Partij van Nationale Eenheid. De oud-generaal staat bekend als een gematigde politicus.

Met zijn vertrek is de machtsbasis van Netanyahu wankeler geworden. Hij krijgt nu alleen nog steun van zijn eigen partij Likud en de extreemrechtse, religieus-zionistische partijen.

Gantz wilde niet langer aan het kabinet deelnemen, omdat Netanyahu geen plan heeft voor wat er met Gaza moet gebeuren na de oorlog. De oud-generaal wil nieuwe verkiezingen. Netanyahu zit daar niet op te wachten, omdat hij die wellicht zal verliezen.

Israël raakt internationaal steeds meer geïsoleerd. Dit weekend organiseerde het Israëlische leger een grootschalige bevrijdingsoperatie, waarbij vier Israëlische gijzelaars werden bevrijd. Tijdens deze actie kwamen echter meer dan 250 Palestijnen om het leven, waaronder vrouwen en kinderen.

- Advertentie -