28 C
Amsterdam

Laatste koosjere slagerij in Nederland failliet

Lees meer

De laatste koosjere slager in Nederland, Slagerij Marcus, is failliet verklaard. Daarmee komt een einde aan een eeuwenlange traditie van koosjer vlees in Amsterdam. Zo schrijft Het Parool

Rabbijn Shmuel Katz van de joodse Gemeente Amsterdam (NIHS) vindt het treurig en denkt dat het failliet als een bom in zal slaan bij de gemeenschap, die al een enerverende tijd meemaakt. Vermoedelijk refereert hij aan de oorlog in Gaza en de toenemende polarisatie in Europe als gevolg van deze oorlog.

Vanuit het moederbedrijf, de vleesverwerker Gelkos, werden vanuit de Westpoort koosjere producten geleverd aan vele restaurants, ziekenhuizen, maar ook aan Albert Heijn en Jumbo in Buitenveldert. Dit ging niet meer vanwege rode cijfers.

Het verbod op de export van ritueel geslacht vlees in 2016 zorgde voor kopzorgen bij de joodse slager. Het leidde tot veel rompslomp in regelgeving, kostenstijgingen en maakten het niet meer aantrekkelijk om door te gaan.

‘We kunnen producten uit het buitenland halen, maar die zijn ingevroren en niet vers. We hopen op een structurele oplossing’, zegt rabbijn Katz. Of het nog lukt om in Amsterdam iets op te starten weet ik niet. Alle regels maken het bedrijf ook minder aantrekkelijk voor een andere partij. Maar met een goed businessmodel moet er plek zijn voor een joodse slager. Die zullen we absoluut steunen.’

- Advertentie -