14.2 C
Amsterdam

Labour: ‘Afpakken Brits staatsburgerschap is vorm van doodstraf’

Lees meer

‘Het afpakken van het Britse staatsburgerschap van Shamima Begum is een vorm van doodstraf’, aldus Labour-politicus Leslie John Griffiths. De politicus heeft felle kritiek op de zijns inziens ‘onmenselijke’ behandeling van de IS-vrouw.

Begum (1999) vertrok op haar vijftiende naar IS-gebied in Syrië, waar ze in het huwelijk trad met een IS-strijder. Ze kreeg met hem drie kinderen, die alle drie jong stierven. Volgens The Daily Telegraph was Begum een ordehandhaver, die probeerde om andere jonge moslimvrouwen te rekruteren voor de terreurorganisatie. In februari 2019 verloor Begum haar Britse staatsburgerschap.

De Conservatieve minister Simon Peregrine Gauvain Murray is niet onder de indruk van de woorden van Griffiths. De eerste en belangrijkste taak van de overheid is volgens hem om de veiligheid van mensen te garanderen. Begum ziet hij als een veiligheidsrisico. Hij zei ook dat zijn voorganger verantwoordelijk was voor het afpakken van Begums Britse staatsburgerschap, niet hij.

In 2019 verloren 27 mensen het Britse staatsburgerschap, in 2020 tien en in 2021 acht. Begum ziet zichzelf als een slachtoffer, en noemde onlangs het verlies van haar Britse staatsburgerschap ‘erger dan een gevangenisstraf’. Vorige maand verloor Begum een rechtszaak tegen de staat. De rechter wilde het besluit van de staat om haar staatsburgerschap af te pakken niet terugdraaien.

Begum heeft spijt betuigd van haar tijd bij IS. Ze noemde de terreurorganisatie ‘het meest verschrikkelijke van de eenentwintigste eeuw’. Ook zei ze dat ze de consequenties moest dragen voor haar acties.

- Advertentie -