20.9 C
Amsterdam

Lale Gül, Fidan Ekiz en Ahmed Marcouch maken kans op Fortuyn Prijs

Lees meer

De Turks-Nederlandse schrijfster Lale Gül is genomineerd voor de Pim Fortuyn Prijs, net als de Turks-Nederlandse tv-presentatrice Fidan Ekiz én de Marokkaans-Nederlandse PvdA-politicus Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem. Dit maakte jurylid Joost Eerdmans vandaag bekend, op de negentiende sterfdag van Pim Fortuyn.

Elk jaar wordt de Pim Fortuyn Prijs uitgereikt aan politici, opiniemakers of bestuurders die ‘strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat’.

De jury stelt dat Lale Gül met haar roman Ik ga leven een openhartig boek heeft geschreven over schijnheiligheid binnen haar streng-islamitische Turks-Nederlandse gemeenschap.

‘Sinds het uitkomen van haar boek heeft ze moeten onderduiken, wordt bedreigd, geïntimideerd en uitgesloten uit haar gemeenschap omdat ze koos voor het vrije woord.’

Ekiz is genomineerd omdat ze ‘zonder moeite, schroom of angst spreekt (…) over integratieproblemen, het Erdogan-regime of de persvrijheid’.

Marcouch staat op de nominatielijst omdat hij ‘als zoon van een Marokkaanse immigrant stelling durft te nemen richting zowel de moslimgemeenschap als de autochtone bevolking. Daarmee maakt hij niet alleen vrienden. Zijn kritische houding jegens de orthodoxe islam kwam hem in 2008 zelfs op een fatwa (islamitische veroordeling) te staan’.

Ten slotte heeft de jury ook oud-politicus Ronald Plasterk (PvdA) en historicus Piet Emmer genomineerd. Plasterk ligt in linkse kringen onder vuur omdat hij kernenergie verdedigt. Emmer is hetzelfde lot beschoren, omdat hij het Nederlandse aandeel in de slavernij zou bagatelliseren.

Op 20 mei wordt bekend wie de Pim Fortuyn Prijs heeft gewonnen. De wisselbokaal staat nu nog in het huis van Jort Kelder, die de prijs vorig jaar won.

- Advertentie -