Landelijk Platform Slavernijverleden: Nederlandse coronabeleid is te wit

Lees meer

Volgens het Landelijk Platform Slavernijverleden loopt de Afro-Nederlandse gemeenschap onevenredig veel risico om zwaar geraakt te worden door de coronacrisis.

Het platform heeft zijn grieven opgeschreven in een rapport voor het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.

De Nederlandse regering, de media, het onderwijs en de gezondheidszorg zouden zich laten leiden door alleen een ‘wit perspectief’. ‘De slogan ‘Wie men niet ziet hoort men niet’ is in deze periode meer dan van toepassing.’

De media bedienen zich voornamelijk van witte experts en professionals, vindt het Landelijk Platform Slavernijverleden. Ook zijn de voorbeelden die worden getoond van ‘goede praktijken’ bijna allemaal vanuit een ‘wit perspectief’.

‘Zelden worden goede voorbeelden getoond die zijn ondernomen binnen de gemeenschappen van meer dan de Nederlandse cultuur, maar ook uit de landen die vanwege het Nederlands koloniaal verleden dichterbij de Nederlandse cultuur staan.’

Een ander kritiekpunt is dat de overheid en de media wel aandacht geven aan hoe christenen en moslims met de coronacrisis omgaan, maar dat de Caribische Winti-spiritualiteit van deze aandacht wordt uitgesloten.

Verder komen hard getroffen Afro-Nederlandse ondernemers niet of nauwelijks aan bod, aldus het platform. ‘De focus voor wat betreft de ‘pijn’ is op nationaal niveau niet of nauwelijks op deze doelgroep gericht.’

Tevens vreest het platform dat niet-witte leerlingen – nu de examens zijn komen te vervallen – lagere schooladviezen krijgen. Onderwijspersoneel zou racistisch zijn en zwarte en islamitische leerlingen structureel onderadviseren.

Het Platform Nederlands Slavernijverleden baseerde het rapport op de observaties van 46 personen, waaronder twaalf Afro-Nederlanders in de zorg. Volgens deze zorgprofessionals hanteren ziekenhuizen nog steeds discriminatoire criteria bij het vaststellen van een bepaald ziektebeeld.

Het platform vreest voor ‘toestanden waarbij ‘witte’ artsen, ethici, instellingen, instituten, politici criteria gaan vaststellen wie in aanmerking komt voor medische zorg’.

‘Iemand met een ‘zwarte’ huidskleur zal niet rood of spierwit aankleuren om de diagnose vast te stellen die hoort bij een bepaald ziektebeeld. Bij een persoon met een ‘zwarte’ huidskleur zal dan gauw worden gesteld, dat het ‘kennelijk tussen de oren zit.’

Witte professionals zouden zich ook vaak laten leiden door het vooroordeel dat zwarte mensen een hogere pijngrens hebben. Dit vooroordeel stamt volgens het platform nog uit de tijd van de trans-Atlantische slavernij.

Het rapport zegt tevens te vrezen dat ongedocumenteerde asielzoekers vanwege het quarantainebeleid van de Nederlandse overheid ‘bewust of onbewust strategisch ‘weggemoffeld’ kunnen worden’.

Het Landelijk Platform Slavernijverleden zegt ook voor de rechten van Afro-Nederlandse verzorgers in de verzorgingshuizen op te komen. Het platform neemt in het rapport alvast een voorschot op het aankomende Sinterklaasfeest.

‘Bijna alle respondenten melden dat 4 en 5 december belangrijke data zijn in verzorgingshuizen. Het geloof in een Sinterklaas vergezeld van een zwarte Piet is nog niet uitgebannen. Gemeld is dat verzorgers van Afrikaanse afkomst vrij nemen. Eén respondent meldt dat in het huis waar zij werkt zwarte Piet is uitgebannen.’

- Advertentie -

83 REACTIES

 1. “Onderwijspersoneel zou racistisch zijn en zwarte en islamitische leerlingen structureel onderadviseren”

  Wat een staaltje van generaliseren. Valt onder hetzelfde misverstand dat alle Marokkanen tasjesdieven zijn, alle Turken hashhandelaren, alle Surinamers lui, etc.
  Als dat generaliseren niet stopt dan vrees ik dat er inderdaad niets van die multi-culturele samenleving terecht komt. Begrijp me goed, ik heb het over autochtonen en allochtonen en andere niet-westerse culturen.

  • Meerdere culturen in een land is een tijdbom,men kiest altijd voor zijn eigen groep,en dat is al aangetoond in Rotterdam.Een dikke lippen man of vrouw zal niet snel worden aangenomen bij een blank bedrijf,maar de dikke lippen kiezen ook voor een een eigen persoon uit hun cultuur.Kijk naar de man op het Haags gemeente huis,die kiest ook voor gekleurde mensen,en Henk & Ingrid komen op de tweede plaats bij hem.Maar eens staan we tegenover elkaar,en dan zal blijken wat de import van vreemd volk ons autochtonen heeft gebracht. Met dank aan de linkse kliek !!

    • Ik ben het helemaal met je reactie op “Anoniem” (die vindt dat ‘meerdere culturen in een land een tijdbom’ is) eens, Annelies.
     Ik ben bang dat hem/haar wat anders jeukt.
     Hij/zij zou eens het boekje Mens/Onmens van Bas Heijne moeten lezen (een echte aanrader, maar ik ben bang dat hij/zij ongeletterd is en dat – wel zo gemakkelijk – graag zo houdt).

  • Jullie gaan over de schreef om “de kanttekening” de Erdogan-bode te noemen. Volgens mij doen ze er alles aan om zo neutraal mogelijk te zijn.
   Bovendien, wat heeft jullie opmerking te maken met het topic? Graag inhoudelijk reageren. Niet vanuit agressieve en gefrustreerde onderbuiken. En die zijn bij jullie in de regel nogal fors 🙂

 2. Ik moet zo ontzettend lachen. Mensen die in een crisis klagen dat er te weinig gekleurde corona-experts zijn hebben niet door dat corona dodelijk is, dit in tegenstelling tot zielig zijn.

 3. Landelijk platform slavernijverleden. Het “platform” dacht, kom, ik laat weer eens wat bullshit horen voor de subsidie die het binnenharkt. Want op gezond verstand kan het blijkbaar niet terugvallen wanneer ik dit braaksel lees.

 4. ik vind dit echt enorm eng dat mensen dit gaan roepen en denken.. terwijl ons land aan het vechten is tegen een onzichtbare vijand.. dat gaat moeizaam. wat ik ook erg vind is dat er mensen zijn die er misbruik van maken.. echt wat een onzin spugen jullie eruit. als het maar tegen de witman is ..

 5. Kansloos dit zeg! Dat zelfs corona wordt aangegrepen voor het minderwaardigheidscomplex van een bepaalde groep.
  Het is nu eenmaal een demografisch feit dat er minder gekleurde mensen rondhobbelen op het westelijk halfrond dan op het zuidelijk halfrond. Dat geeft weinig met discriminatie te maken.
  Misschien een tip voor de schrijver van dit stuk om een heel goede viroloog te worden. Mag hij over een paar jaar ook zijn zegje doen.

 6. Dus dat Afro-Nederlanders meer risico lopen, zou de schuld zijn van de slavernij? Misschien vit. D3 Supplement slikken? Jullie hogere melanine gehalte is niet onze schuld hoor.

 7. Wat een pietlutten waar hebben we t over een ondernemer is toch een ondernemer ongeacht zijn huidskleur voor iedereen is deze corona crisis t zelfde je kan eraan sterven

  • Ik dacht eerst dat het om een grap ging, soort van artikel van ‘De Speld’. Helaas. Het verbaast me ook niet helemaal. LPS zal iedere mogelijkheid om racisme te creëeren en in stand te houden aangrijpen, aangezien dat hen bestaansrecht geeft. Self fulfilling prophecy.

   • Precies dit. Ik dacht dat dit artikel een grap was. Dat zo’n platform dergelijke stellingen zo durft te uiten. Aannames, ongefundeerd.en weer die vooringenomen slachtofferrol.

 8. Tja he kan natuurlijk overal zout op gooien.
  Zijn deze mensen nog wel eens blij.
  Ik zou zeggen woon in Nederland en doe is normaal.
  Wij hebben ook oorlogen gehad met Spanje, Duitsland, Frankrijk moet je dan maar blijven zuren.????

 9. We vechten gezamelijk tegen een ontzichtbare vijand. De zwarte piet discussie is wel het laatste waarmee je het zorgpersoneel moet lastig vallen. Maar tja de Anti-pieten willen ook geld verdienen aan het Coronavirus.

 10. Al die donkere mensen maken toch maar mooi gebruik van alle door blanken uitgevonden medicijnen, apparaten, procedures, wetenschap en ze maken maar mooi gebruik van al die blanke deskundigen.
  Wanneer mogen wij blanken eens gebruik maken van hun medicijnen, apparaten, procedures en deskundigen?
  Ik ben er wel eentje van wetenschappelijk bewijs.

  • Hoi, ik ben toevallig een beetje getint, volgens jullie blanken zo zwart als roet en ik moet helaas mededelen dat jullie blanken al enige jaren gebruik maken van mij midicijnen, apparaten, procedures en deskundigheid. En zelfs van mijn wapens. En daarbij er wordt niet meer gejankt over Zwarte Piet, want die blijft, heb je problemen met Zwart Piet, ga dan naar een land waar ze geen Zwarte Piet hebben. Just like that!!!

 11. Er wordt een algemeen advies gegeven, daar staat geen afkomst religie bij. Dus nu voel ik mij als autochtone aangevallen. Ik denk er zelf hard over een proces aan te spannen , want ik voel mij door dit soort ongecontroleerde aanvallen ernstig geestelijk aangevallen.

   • Als je nagaat dat de religieverdeling in Nederland 5% “overig” kent waar Hindoeisme en Jodendom ook nog in zitten kun je wel stellen dat Winti een splinterreligie is. Sterker nog, in Suriname zelf valt deze religie al onder het kopje “overig” met een gedeeld aandeel van zo’n 5%. Ik had er zelfs nog nooit van gehoord. Ik woon kennelijk in het verkeerde deel van Nederland.

    • Ials er niets TE klagen is dan zoeken deze figuren Wel iets .ja de subsidie Moet Wel vediend Worden.
     Voor mij is iedereen welkom gelijke monniken gelijke lappen
     Maar Zou graag zien dat deze klagers even twee weken terug konden naar het land van herkomst .
     Dan is het hier niet Slecht en discrimination kun je zelf bedenken
     En dat gebeurd hier .zeuren Om onwaarheid Al’s ik zeg het ziet zwart van de mensen Dan staat deze groep op hun achterste benen.

 12. Volgens mij is Covid-19 alles behalve racistisch… Het slaat toe in elk land en elke streek en maakt overal slachtoffers…
  Feit is wel dat op dit moment meer gekleurde mensen (zwart, oranje, geel…) de ernst onderschatten dan “witte” mensen.
  Maar hé, vooral blijven huilen, die tranen zijn evengoed besmettelijk en zo verspreiden jullie het nog meer!

  Anyway, tijd om nog even wat 5G-masten plat te branden want hoogste tijd dat dit soort flauwekul van het net verdwijnt.

  • Toch knap die ontkenning wat de gemiddelde Nederlander in zich heeft. Als er een Hitler heeft bestaan dan is er racisme aanwezig in Nederland. Altijd al geweest. Slavernij was een ervan. En dan die mensen nog proberen zwart te maken die al door de Nederlandse bemoeienis zijn “benadeeld”. Nederland is toevalig een land die zonder enig voorkennis een genocide erkent (Armeense) en tegelijkertijd meent dat ze onderhand wel klaar zijn met het slavernij gedoe van toen. Over 1000 jaar is dit nog niet vergeten, neem dat maar van mij aan!

   • Doe niet zo sneu ‘Hans’, je bent overduidelijk een zeurende Turk die lekker Erdogan aan zijn leuter kan gaan zuigen in thuisland. Waarom ben je hier?

    Iedereen die ook maar iets van de geschiedenis afweet, is er van op de hoogte dat de Arabieren en Afrikanen zelf al duizenden jaren aan slavernij er op hadden zitten.
    Blanken kochten de slaven op handelsplaatsen van Arabische en Afrikaanse slavenhandelaars.

 13. Oh, het is weer tijd om de 5de aan te halen.

  Nee niet Mei. December. Dat kan alleen van een instituut dat in “Zwart-Wit” denkt komen, en dat even in 1 artikel oorlogsvluchtelingen, economische migranten, Allah rapefugees, en transatlantische slavernij over 1 kamt scheert. Wat een lelijkheid en zwakte. Succes met de arabieren.

 14. Dit achterlijk platform moet genegeerd worden.
  Stumperts dit is NEDERLAND of zijn jullie dat vergeten.
  De blanken noem witte maken hier de dienst uit.
  Wees blij dat al die zielige lange tenen figuren hier mogen wonen leven. Een groot aantal van deze figuren leven op onze kosten hier en toch op ons de Blanke Nederlanders blijven kankeren.
  En als laatste wat heb ik met het slavernij verleden te maken, heb ik mij daar soms schuldig aan gemaakt.
  Ga AUB terug naar waar jullie vandaan kwamen zijn wij gelijk van dat gezeik af.

 15. Ik word eenvoudig weg niet goed van al die figuren die zo nodig nu weer eens een rassen iets ergens in zien. Ga eens wat nuttigs doen in plaats van door emmeren over dat slavernij zwart wit weet ik veel en interesseert me geen hol gedoe. En ja mijn naam is Witte is dat ook al rassistisch stelletje idioten?

 16. Ik denk dat blanken nu tijdens deze Corona crisis wel voorrang hebben, blank :ga door naar het ziekenhuis, zij hoeven alleen te janken.
  Gekleurd: ga maar thuis lekker uitzieken, je hebt milde klachten.
  I,m no afraid of white people.

  • Je bent echt niet goed wij. Ik zie mijzelf niet als racist, maar voor jou maak ik, blanke hetero dus de wind in de rug, heel graag een uitzondering.

 17. Dat all de doden tijdens covid19 ouderen zijn en de pensioenfondsen tog problemen heeft in bijna een maand crisis is iets ook om erover te praten.

 18. Je mag je gediscrimineerd voelen wat je wil, maar er is geen begrip voor. Lees de comments hier en rond 5 december op sociale media.

  Weinig “witte” Nederlanders kunnen zich goed inleven als het gaat om onze slavernij geschiedenis. En door zo een artikel in tijden van crisis te schrijven, gaat dat echt niet veranderen.
  Doe iets nuttigs en kijk wat er wél gedaan kan worden!
  “Know how to pick your fights”

  • Ik kan mij net zo goed inleven in de slavernijgeschiedenis als in de triomfen of de arme arbeiders van 300 tot 100 jaar geleden. Het verschil is dat zo’n partij m.i. in de geschiedenis blijft hangen en zich minderwaardig opstelt. Ik praat niet goed wat er is gebeurd, maar ik begrijp ook niet goed wat iemand die 200 jaar later geboren is probeert te bereiken met dit soort uitspraken. De wereld is veranderd en het is niet zo dat je niet succesvol kan zijn als je niet “blank” bent (of wat daar dan ook voor door moet gaan). Ik was trouwens behoorlijk bang voor een drama in Afrika maar door de ervaring die zij hebben met Ebola hebben ze hartstikke doeltreffende quarantainemaatregelen waardoor ze in verhouding weinig covid-19 patienten hebben. Maar goed als zij nog tijd hebben voor dit soort 1e wereldproblemen is dat alleen maar een indicatie van hoe goed ze het hier hebben.

   Niet-blanken in the USA hebben het een heel stuk zwaarder.

   • Ja. En wat is dus uw punt? Dat niet-witten Amerikanen wél serieus genomen moeten worden, ten opzichte van… De schrijver of de geïnterviewden?

    Want mijn punt is namelijk dat er een stuk meer zwarte, witte en alles daartussenin Nederlanders zijn, die bijvoorbeeld de Piet niet meer zwart willen zien.
    Kijk eens hoe soepel dat verloopt…
    Dus om te verwachten dat onderzoek gebaseerd op nog geen 50 man verandering gaat brengen, is ronduit triest en zal eerder nóg meer haatzaaiers opleveren.

    In deze tijden kunnen we juist dat minder dan “normaal” gebruiken.

 19. “Het onderwijs zou discrimineren”.
  Graag zag ik een onderbouwing van deze stelling.
  Er wordt te gemakkelijk naar de onderwijsgevenden gewezen als schuldig aan het verschil in verwijzing van basisschool naar voortgezet onderwijs.
  Het is een foute inschatting.
  Het talige onderwijssysteem en de daarop afgestemde CITO toetsen zorgen voor de lagere inschatting van leercapaciteiten en het aannamebeleid van het middelbaar onderwijs doet de rest.

 20. Toppunt van egoïsme wanneer men meer om zijn huidskleur en geloof geeft dan mensenlevens. Onafhankelijk van je geloof neem ik aan dat er ergens vermeld wordt dat egoïsme een zonde is.

 21. De Kanttekening maakt zichzelf tot een Kantlijn met dit soort achterlijke bijdragen. Het hangt van aannames, hearsay’s en onderbuikgevoelens aan elkaar. Maar bij de sjamanen en winti-wizards in New York zullen de schrijvers ongetwijfeld gehoor krijgen. Black Lies Matter is daar al een paar jaar het parool.

 22. Het zou beter zijn dat rutte meer ga doen aan de corona virus als al die andere bul shit.hij moet nederland totaal sluiten grenzen dicht Geen waarschuwing voor al die duitsers die overall schijt aan HebBen en toch zo nederland binnen komen omdat hier nog steeds Alles open is word niet aan de nederlanders gedacht of aan onze veiligheid. Rutte sluit de grenzen voor het te laat is.gebruik voor een keer je verstand

 23. Dat is typisch de witteman Zij zijn de superieur en moeten altijd op de voorgrond. Als je geen blauwe ogen hebt. Doe je er niet toe. Dat viel me ook op mbt de corona virus in de media. Zei willen de voortouw en altijd aan t woord, waarvan er tig deskundigen/professionals met een migratie achtergrond in alle takken van gezondheids zorg tot onderwijs ect..ook iets te melden hebben. Maar krijgen de kans gewoon niet. Dat is mij, en nog velen met mij, erg opgevallen De slogan is: ‘De virus treft ons allemaal’ roepen ze dan. Maar ondertussen staat de witte man met z’n neus bovenop om in de media aan t woord te komen, terwijl de ander snakt om water bij de wijn te doen, zodat we met zn allen deze drama kunnen overwinnen. En dat is een feit.

 24. Is dit een serieus platform? Of is de kanttekening een parodie iets zoals De Speld? Ik had er nog nooit van gehoord maar als deze tekst serieus is dan…. naja….
  Dit is gewoon te belachelijk. En als je serieus racisme wilt aankaarten dan doe je dat neem ik aan om racisme tegen te gaan. Dit stuk draagt letterlijk bij aan racisme. Je voed racisme hiermee, je lokt racisme uit hiermee en het is gewoon letterlijk een racistisch stuk en daarmee onzin want racisme is onzin en alleen uit te voeren door domme mensen. En jezelf zo als slachtoffer neer te zetten puur en alleen om je huidskleur is gewoon zielig en geeft mij te kennen dat diegene in een egocentrische bubbel zit compleet out of touch met zichzelf, de cosmos en alles wat met menselijkheid te maken heeft.

  Om toch maar met een lach af te sluiten. Wel mooi dat dit soort onzin gewoon kan in ons land. Opzich is het ook wel zooooo dom dat het grappig is. Of is dat dan toch de bedoeling geweest?

  • Begin de dag als een iemand met een zogenaamd minder kleurtje en je dag komt nooit meer goed. Stelletje rascisten. Mijn excuses dat ik blank geboren ben sorry sorry kan er ook niets aan doen had het liever ook anders gezien. Was iedereen maar bruin of wit of paars had je datgedoe niet ….wacht er zijn ook homo’s aargh..

 25. Wat een baarlijke nonsens. Moet dr overheid dan aan alle 250 à 300 geloven in Nederland, waaronder de aanhangers van het Vliegend Spaghettimonster, apart aandact besteden?
  Het enige wat tussen de oren zit, is de suggestie dat er bij de screening op wie welke zorg nodig heeft wordt gekeken naar huidskleur.

 26. Dit issatire… Mag ik hopen? Zo niet, schrijver en redactie, ga je kapot schamen. Hersenloos zelfmedelijden hebbend stukken vlees.

 27. Jullie moeten je allemaal doodschamen, ik ben een getinte vrouw en voel me nooit gediscrimineerd.. Elke keer weer dat gezeik over blank, zwart, geel, rood… Hou toch eens op! Wanneer je iedereen als je gelijke gaat zien is er geen verschil, alleen mensen die oordelen blijven zich verdedigen of vallen aan! Wordt emotioneel volwassen, wat geweest is is geweest! Heb jezelf lief…

 28. Ik ben zelf surinamer en jaren erger me groen en geel dat elke gelegenheid wordt aangegrepen om de slavernij en racisme wordt op te rakelen. Ja, deel van mijn voorouders waren meer dan 100 JAAR geleden slaven maar richt liever mijn energie om mijn gezin en dochter een goede toekomst te geven.
  Dit artikel heeft bij mij de dieptepunt. Ik walg ervan dat in deze tijd wordt aangehaald om maar oude zeer op te halen. Tijd waarin mensen sterven terwijl in zorg mensen vechten voor levens. THE PAST IS THE PAST, GET ON WITH YOUR LIFE.

 29. Stelletje embicielen zijn wij witjes. Altijd maar ontkennen en de waarheid verdraaien, en die nooooit willen inzien. Elkaar liefhebben in deze wereld zal er nooit zijn. Helaas zullen onze nakomelingen het ook niet meemaken op deze manier. Deze wereld gaat ten gronde door gebrek aan liefde en één heid. T enige stopwoord dat wij kennen als er opmerking betr. racisme gemaakt wordt is ‘ga terug naar je eigen land’ Zo achterlijk en bekrompen. Ik schaam me dood.

  • Hoezo schaam je je, jij zegt t toch niet? En dan noem je anderen bekrompen, sorry hoor, maar jij behoort voor mij tot de meest bekrompen mensen soort die ik ken. Die mensen die in zwart\wit denken, letterlijk ook nog. Omdat jij blank bent ben je niet schuldig aan wat een ander blank iemand zegt, wat is dat nou voor onzin. Als in Indonesië iemand een winkel beroofd ga ik mij toch ook niet schuldig voelen. Sjezus, wat een domheid is hier te vinden zeg, ongelooflijk.
   Of zit ik me nou druk te maken om een sarcastische comment? Ach….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here