14.7 C
Amsterdam

Landelijk Platform Slavernijverleden wil staatssecretaris Slavernijverleden

Lees meer

Er moet een staatssecretariaat komen voor de verwerking van het Nederlandse slavernijdossier en het dekolonisatieproces. Dat bepleit het Landelijk Platform Slavernijverleden in een brief aan minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

De Nederlandse regering doet te weinig zou doen aan racismebestrijding en ‘Afrofobie’, vindt het platform. Daarom zou er een extra staatssecretariaat moeten komen voor de verwerking van het slavernijdossier en het dekolonisatieproces.

Het Landelijk Platform Slavernijverleden beschouwt het Nederlandse slavernijverleden als de bron van etnische profilering en racistische waandenkbeelden over zwarte mensen, zoals luiheid en een lager IQ.

Ook het idee dat mensen van kleur vaker crimineel zouden zijn komt hiervandaan, betoogt het platform in de brief, net als het idee dat dat mannen en vrouwen ‘groot geschapen’ zouden zijn. ‘Met als gevolg de idee dat de man zich eerder zou schuldig maken aan aanranding en verkrachting en de vrouw onverzadigbaar en wild in bed zou zijn’.

Barryl Biekman, voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden: ‘Dit alles is precies de reden waarom voor de effectieve bestrijding van alle vormen van meervoudig racisme tegenover burgergemeenschappen van Afrikaanse afkomst, het ‘verleden’ erbij moet worden betrokken. Teneinde effectief lesmateriaal te ontwikkelen.’

‘Want is het niet vreemd dat ondanks het al ontwikkelde materiaal we in Nederland nog niet zoveel zijn opgeschoten?’, vervolgt Biekman. ‘Dat de minister President nog durft te beweren dat ‘zwarte piet’ niet racistisch is? Maar dat we u ook niet horen?’

- Advertentie -