9.5 C
Amsterdam

Le Pens hijabverbod gaat bondgenoten te ver: ‘Hijabi’s zijn geen islamisten’

Lees meer

De Franse presidentskandidaat Marine le Pen wil het dragen van de hijab in de openbare ruimte verbieden, maar twee bondgenoten van haar krabbelen terug.

Het gaat om Louis Aliot, burgemeester van Perpignan en voormalige partner van Le Pen, en om David Rachline, burgemeester van Fréjus.

Volgens Aliot moet een hijabverbod eerst gericht zijn op de overheidsdiensten en moet het daarna beetje bij beetje worden uitgebreid. Het hijabverbod ziet hij als een manier om islamisme te bestrijden, maar het moet niet overhaast gebeuren.

Rachline is het op zijn beurt principieel oneens met Le Pen: ‘We willen geen mensen aanvallen… al die vrouwen die een hijab dragen zijn geen islamisten.’

Le Pen ziet de hijab niet als het teken van iemands religieuze overtuiging, maar als een ‘islamitisch uniform’ dat uit de openbare ruimte verbannen moet worden.

Veel moslims in Frankrijk maken zich grote zorgen over het ‘islamofobe’ klimaat in hun land. Ook president Emmanuel Macron, waartegen Le Pen het in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen opneemt, is kritisch over het islamisme en heeft enkele islamistische organisaties, waaronder het Collectief tegen Islamofobie, verboden. Moslims vrezen nu ook dat Frankrijk het onverdoofd ritueel slachten wil verbieden.

Franse moslims stemden in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen massaal op de radicaal-linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon. Hij haalde met 22 procent van de stemmen net niet de tweede ronde. Veel Mélenchon-stemmers hebben aangegeven op 24 april blanco te zullen stemmen. Een keuze tussen Macron of Le Pen is een keuze tussen twee kwaden, vinden ze.

- Advertentie -