18.9 C
Amsterdam

Leger VS koopt locatiegegevens op van populaire islamitische apps

Lees meer

Het Amerikaanse leger koopt de locatiegegevens op van veelgebruikte islamitische apps, meldt het online medium VICE.

Een van de apps is Muslim Pro, een gebedsapp die bijna 150 miljoen keer is gedownload door gebruikers. Ook de datingapp Muslim Mingle verkoopt data door aan het Amerikaanse leger.

Eerder werd bekend dat het Amerikaanse leger vaak drone-aanvallen uitvoert op basis van locatiedata afkomstig van mobiele telefoons. Een woordvoerder van het leger bevestigt nu de aankoop van de locatiedata vanuit apps:

‘Onze toegang tot de software wordt gebruikt om de missie-benodigdheden van de Special Operations Forces in het buitenland te ondersteunen. We houden ons strikt aan de vastgestelde procedures en het beleid voor de bescherming van de privacy, burgerlijke vrijheden, grondwettelijke en wettelijke rechten van Amerikaanse burgers.’

X-Mode, een van de bedrijven die de gegevens doorverkoopt, zegt dat het maandelijks 65 miljoen mobiele toestellen in de gaten houdt. Het gaat om 25 miljoen toestellen in Amerika en 40 miljoen in Europa, Latijns-Amerika en Azië. X-Mode verdedigt zijn werkwijze met de mededeling dat het terrorisme wil tegengaan.

Vice heeft geen informatie over specifieke operaties waarbij het Amerikaanse leger informatie gebuikte op basis van deze apps.

De VS koopt niet enkel gegevens op van islamitische apps. Wel zijn moslims oververtegenwoordigd als het gaat om het gebruik van de apps die zaken doen met het Amerikaanse leger.

 

- Advertentie -