20.4 C
Amsterdam

‘Leider seculieren presidentskandidaat namens Turkse oppositie’

Lees meer

CHP-partijleider Kemal Kilicdaroglu wordt namens de oppositie presidentskandidaat bij de verkiezingen van volgend jaar in Turkije. Hij zal dan de strijd aangaan met president Erdogan. Dat zei Ekrem Imamoglu, de burgemeester van Istanbul, gisteren volgens de Turkse nieuwssite Duvar.

De aankondiging komt nadat er recent discussie ontstond over wie presidentskandidaat gaat worden. Op dit moment overleggen zes oppositiepartijen over wie hun kandidaat gaat zijn, maar waren het lange tijd oneens en hebben tot nu toe geen officiële aankondiging gedaan.

Imamoglu, net als Kilicdaroglu lid van de seculiere oppositiepartij CHP, werd vorige week veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel. Ook kreeg hij een politiek beroepsverbod. Hij ontkent de aantijgingen en gaat in hoger beroep.

De populaire burgemeester is veroordeeld wegens het beledigen van de kiescommissie in 2019, nadat die de verkiezingen in Istanbul in eerste instantie ongeldig had verklaard. ‘Degenen die de verkiezingen hebben geannuleerd zijn idioten’, had hij gezegd. Imamoglu beweert zelf dat hij niet op de kiescommissie reageerde, maar op de minister van Binnenlandse Zaken, die hem op zijn beurt eveneens had uitgemaakt voor idioot.

Intussen lijkt Kilicdaroglu zich al voor te bereiden op een presidentscampagne. Deze week verschenen er in diverse Turkse steden posters met zijn beeltenis erop, meldt de staatsgezinde Turkse krant Yeni Safak. Dit wordt geïnterpreteerd als een ‘aankondiging’ van zijn kandidatuur.

Kilicdaroglu heeft vier keer eerder meegedaan aan de presidentsverkiezingen maar nooit kunnen winnen. Hij behaalde toen tussen de 21 en 26 procent van de stemmen.

- Advertentie -