13.1 C
Amsterdam

Leider Spaanse rechts-radicale partij Vox: ‘Marokko vernedert Spanje’

Lees meer

Santiago Abascal, de leider van de radicaal-rechtse partij Vox, is woedend op Marokko.

Het geld dat de Marokkanen krijgen om de grenzen met Spanje mee te bewaken wordt volgens Abiscal besteed aan oorlogsschepen waarmee Marokko de wateren rondom de Canarische eilanden probeert te claimen. Dit schrijft Morocco World News.

Abascal heeft ook felle kritiek op de Spaanse regering van minister-president Pedro Sanchez. De Spaanse regering zou zich te slap en toegeeflijk opstellen tegenover Marokko, waardoor de Marokkaanse regering zich steeds brutaler zou gaan gedragen. ‘Dat is logisch: als een land zichzelf niet respecteert, probeert iedereen hier misbruik van te maken.’

Abascals uitlatingen volgen na twee wetsvoorstellen van het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, die in december door het Marokkaanse parlement zijn goedgekeurd. Marokko wil de eigen territoriale wateren uitbreiden en claimt ook wateren die bij Spanje horen.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita heeft Marokko het soevereine recht om dit te doen. Wel staat het koninkrijk open voor een dialoog met Spanje om te onderhandelen over deze wateren, die overlappen met die van Spanje.

In zijn speech nam Abascal ook Groot-Brittannië en het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven op de korrel. Spanje moet Gibraltar weer terugkrijgen en de Catalaanse separatisten arresteren, vindt hij.

Vox is sinds november de op twee na grootste partij in het Spaanse parlement.

- Advertentie -