16.2 C
Amsterdam

Leidse moskee doet mee met ‘Grootste Museum van Nederland’

Lees meer

Het Islamitisch Centrum Al Hijra in Leiden sluit zich aan bij het ‘Grootste Museum van Nederland’, bericht de Leidse lokale krant Sleutelstad. Dit project, een initiatief van Museum Catharijneconvent in Utrecht, heeft als doel de verborgen schoonheid van kerken, moskeeën, synagogen en tempels zichtbaar te maken voor het publiek.

Sinds vorig jaar zijn ook steeds meer moskeeën, tempels en internationale kerken betrokken bij het ‘Grootste Museum van Nederland’ betrokken. De Al Hijra Moskee in Leiden is de eerste toevoeging aan dit museumconcept in 2024.

Sinds de lancering van het ‘Grootste Museum van Nederland’ in 2017 hebben miljoenen mensen de kans gehad om de bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken van de deelnemende kerken en synagogen te ontdekken. Met de deelname van moskeeën, tempels en internationale kerken zet Museum Catharijneconvent, de initiatiefnemer, een volgende stap in het toegankelijk maken van het religieus erfgoed op nationaal niveau.

De Leidse Al Hijra Moskee is een bijzonder mooie moskee. Architect Hamid Oppier heeft voor dit islamitische gebedshuis een postmodern ontwerp gecreëerd, waarin verschillende elementen uit de islamitische architectuur samenkomen. Zo is de kenmerkende, vierkante minaret geïnspireerd op die van een eeuwenoude moskee in Marrakesh. Trotst is de moskee ook op het fraaie houtsnijwerk, dat bezoekers zien direct bij binnenkomst.

Kunstenaar Mustapha Boumaiz heeft verschillende typisch Marokkaanse, symmetrische vormen geïntegreerd als eerbetoon aan de Marokkaanse houtsnijkunst. En wanneer de zon door de grote ramen de moskee in schijnt wordt de gebedszaal gevuld met de gloed van het bruine hout.

Nederlanders op vakantie in het buitenland lopen vaak een gebedshuis in: van de Blauwe Moskee in Istanbul tot de Sagrada Familia in Barcelona. Maar in Nederland staan ook prachtige gebedshuizen, vindt het ‘Grootste Museum van Nederland’. Van Turkse dorpsmoskeeën met betoverende interieurs tot Molukse kerken ontworpen door Aldo en Hannie van Eyck, en van Tibetaans-Boeddhistische stoepa’s tot Grieks-Orthodoxe kerken die van onder tot boven beschilderd zijn: het aanbod aan bijzondere gebedshuizen in Nederland is verrassend groot. Museum Catharijneconvent heeft daarom besloten het spectrum met gebedshuizen uit diverse tradities en tijden te verbreden. Zo wordt de verborgen schoonheid van deze plekken toegankelijk voor iedereen.

Aanstaande vrijdag wordt de toetreding van de Leidse Al Hijra-moskee tot het ‘Grootste Museum van Nederland’ feestelijk gevierd. Onder andere de burgemeester van Leiden, Peter van der Velden, zal een toespraak houden. Onderzoeker en schrijver Eric Roose geeft die dag een presentatie over de geschiedenis van de moskee.

- Advertentie -