7.6 C
Amsterdam

LHBT-Arabieren vrezen ‘homofobe terugval’ na het WK voetbal in Qatar

Lees meer

Westers LHBT-activisme tijdens het WK in Qatar doet meer kwaad dan goed, vrezen Arabieren uit de queergemeenschap. De westerse solidariteitsacties hebben ‘een stortvloed aan Arabische homofobie’ ontketend, meldt nieuwssite al Monitor

Met regenboogvlaggen en OneLove-armbanden hebben WK-fans veelvuldig geprotesteerd tegen het anti-LHBT-beleid van gastheer Qatar, waar queervoorkeuren verboden zijn.

Activisten en leden van de Arabische queergemeenschap wijzen naar nieuwe risico’s die zijn ontstaan nadat ‘die lange tijd op discretie hebben vertrouwd om te overleven’.

‘Het is niet fijn om in de schaduw te leven, maar ook niet om in de schijnwerpers te staan’, aldus een 32-jarige ondernemer uit de naburige Golfstaat Bahrein. ‘Het WK zal eindigen, de FIFA zal vertrekken en de haat zal voortduren’, zegt hij.

De aanvoerders van zeven Europese voetbalteams waren van plan om regenboogarmbanden te dragen als onderdeel van een campagne om diversiteit te omarmen, maar zij trokken zich terug nadat de FIFA met disciplinaire maatregelen dreigde.

Het goedbedoelde streven naar LHBT-rechten heeft bij sommigen leed veroorzaakt, aldus de Bahreinse ondernemer.

‘Niemand van de queergemeenschap hier is ooit gevraagd naar hun mening over wat zij denken dat de regenboogvlag doet’, zei hij. ‘Ik maak me zorgen over de toekomst.’

De botsing in Qatar is het laatste voorbeeld van de onbedoelde terugslag die westerse LGBTQ-initiatieven in de regio met een moslimmeerderheid teweegbrengen.

Eerder dit jaar hesen Amerikaanse ambassades in Bahrein, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten de regenboogvlag en plaatsten solidariteitsberichten op sociale media ter gelegenheid van Pride-maand. Met interne homofobie tot gevolg.

- Advertentie -